Politica si administratie

Deputatul PSD Sorin Marica declară: „Majorarea plafonului de venituri în acordarea ajutorului pentru încălzire, destinată exact celor care au nevoie“

Magdalena Şerban

Începând din această lună, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/28.12.2018 a fost majorat plafonul de venituri până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Acesta a crescut de la 615 lei/lună/membru de familie la 750 lei/lună/membru de familie.
Deputatul social-democrat Sorin Marica (foto) este de părere că prin această măsură s-a uniformizat valoarea ajutorului acordat persoanelor care nu pot acoperi în totalitate cheltuielile legate de încălzirea casei în care locuiesc.
Potrivit actului normativ, s-a stabilit că pentru consumatorii vulnerabili, care utilizează pentru încălzirea locuinţei gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita de venit pentru accesarea acestei prestaţii sociale să crească de la 615 lei/membru de familie, la 750 lei/membru de familie. În schimb, majorarea nu se impune în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat, unde nivelul maxim de venituri este stabilit la 786 lei/persoană în cazul familiei şi la 1.082 de lei în cazul persoanei singure.
„Majorarea veniturilor populaţiei, cu precădere cele ale unora dintre persoanele vârstnice, precum şi a nivelului indemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 de lei la 640 de lei a făcut ca mulţi dintre cei care beneficiau de sprijin pentru încălzirea locuinţei să nu îl mai primească în sezonul 2018-2019. În această situaţie, prin suportarea integrală a cheltuielilor legate de încălzire, veniturile familiilor, în special ale persoanelor vârstnice, nu ar mai fi putut asigura necesarul de trai. Statistica susţine că de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri a beneficiat în luna decembrie 2017, pentru sezonul rece 2017-2018, un număr de 236.355 de familii şi persoane singure, iar în decembrie 2018 numărul acestora a scăzut la 129.104 de familii şi persoane singure. Consider că prin acest demers, Guvernul a luat decizia ca ajutoarele de încălzire pe care statul le dă să meargă direct la cei care au cu adevărat nevoie. Până acum, subvenţia se aplica nediferenţiat, cel cu pensia minimă fiind pus pe acelaşi palier cu cel care avea sute de mii de lei în conturi“, a arătat deputatul Sorin Marica.
Reamintim că ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă lunar în perioada sezonului rece, din luna noiembrie până în luna martie, inclusiv. Termenul de depunere a cererilor este până la data de 20 a lunii pentru luna în curs, iar cei care depun cererile după data de 20 vor beneficia de ajutorul de încălzire începând cu luna următoare. Ajutorul nu se acordă retroactiv.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura