Deputatul PSD Natalia Intotero: Peste 60% dintre cadrele didactice titulare au vârsta de la 48 de ani spre pensionare

Preşedintele Comisiei pentru în­vă­ţă­­­mânt din Camera Deputaţilor, Natalia Intotero (foto) (PSD), a de­clarat ieri, în cadrul unei dez­bateri pe marginea Legii Edu­caţiei, că 60 la sută din cadrele didactice titulare au, în prezent, vârsta de la 48 de ani în sus, iar profesorii pensionari care su­plinesc ca­te­drele deficitare nu sunt adap­taţi evoluţiilor tehnologice.

Au apelat la pensionari
Deputatul PSD con­­sideră că, din aceste motive, ar trebui regândit sis­te­mul de salarizare în domeniul Educa­ţiei, astfel încât a­cesta să atragă tinerii şi profesioniştii spre o carieră didactică.
„În momentul de faţă, 60 la sută dintre cadrele didactice titulare în învăţământ au vârsta de la 48 de ani spre pensionare. În ultimii doi ani, peste tot în ţară a fost deficit la matematică, fizică, chimie, materii pe care le întâlnim la foarte multe examene şi, prin bunăvoinţa cadrelor didactice pensionare, s-a încercat acoperirea acestor catedre. Persoane, să ştiţi, şi de 80 de ani au venit să dea o mână de ajutor, dar, din păcate, aceste persoane sunt foarte drăguţe, dar nu mai sunt la punct cu tot ceea ce înseamnă evoluţia aceasta tehnologică. Şi atunci trebuie regândit sistemul de salarizare, atra­gerea profesioniştilor şi inclusiv a lăsa posibilitatea primarilor să vină cu soluţii – aici poate modificăm şi Codul ad­ministrativ, dacă este cazul”, a spus Intotero.

Soarta liceelor pedagogice
Printre problemele luate în discuţie s-au numărat salarizarea personalului ne­didactic şi didactic auxiliar, nede­con­tarea transportului pentru inspectorii şcolari şi personalul nedidactic, admi­te­rea la liceu şi organizarea examenului de bacalaureat, finanţarea unităţilor de în­vă­ţământ, soarta liceelor pedagogice şi a palatelor copiilor, necesitatea unui nu­măr mai mare de profesori de sprijin pen­tru elevii cu cerinţe educaţionale spe­ciale. Propunerile au fost preluate de către deputaţii PSD şi urmează să fie cen­tralizate, pentru a fi depuse even­tu­a­le amendamente atunci când Legea Învăţământului preuniversitar va fi discutată în Parlament.