Demonstratie cu soim african

Adriana Năstase

Dacă pentru cei mai mulţi, 1 Aprilie este Ziua Păcălelilor, pentru ornitologii din România, prima zi a lunii aprilie reprezintă Ziua Păsărilor.

Tradiţie readusă  în actualitate
Contrar părerii generale, această zi constituie o sărbătoare românească foarte îndrăgită încă din perioada interbelică, dar abandonată treptat în anii 1945-1950. Ziua Păsărilor era sărbătorită cu precădere de elevi, care, sub coordonarea profesorului lor de ştiinţe naturale, instalau în acea zi cuiburi artificiale. În ultimii ani, au fost depuse eforturi din partea mai multor organizaţii şi şcoli, pentru readucerea în actualitate a acestei zi tradiţionale, o contribuţie importantă având Societatea Ornitologică Română şi administraţiile parcurilor naturale şi naţionale.

Şoimărit pe Dealul Cetăţii
Anul acesta, Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, alături de Dorin Cărăbeţ, un mare iubitor de natură, dar şi un artist al fotografiei, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva au continuat acţiunea iniţiată în anii precedenţi cu ocazia acestei sărbători. Manifestarea din acest an a constat într-o demonstraţie ce a avut loc pe Dealul Cetăţii. Partea practică a acţiunii a fost condusă de şoimarul Dorin Cărăbeţ, preşedinte al Asociaţiei Peregrinus, ce promovează şoimăritul şi protecţia răpitoarelor, dar şi unul dintre primii voluntari ai parcului, care a participat la identificarea speciilor de reptile şi amfibieni, deşi păsările răpitoare sunt preferatele lui. Participanţii au avut ocazia nu numai să cunoască un şoim african, ci şi să interacţioneze cu el prin diferite metode de şoimărit.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.