Declaraţii uluitoare ale martorilor audiaţi în dosarul lui Robert Dan & Co. Terenuri arendate fără ştirea proprietarilor!

Natalia Bumbac

Tribunalul Hunedoara a dat publicităţii motivarea hotărârii din dosarul în care fostul viceprimar al Hunedoarei, Robert Dan (foto), fosta sa soţie Alexandrina Coşăreanu şi doi angajaţi din primărie, Daniela Căpâlnă şi Aurel Raţă-Bugnariu, sunt acuzaţi de fraudă cu fonduri europene.

Din conţinutul hotărârii se desprinde o situaţie uluitoare. Martorii au declarat în faţa instanţei că terenurile pe care le au în proprietate figurau la Primăria Hunedoara ca fiind date în arendă, fără ştirea lor. Contractele datează din perioada 2006 – 2010. Conform procurorilor DNA, între 2010 şi 2012, pentru respectivele terenuri inculpaţii din dosar au obţinut subvenţii de la APIA, de circa 1,8 milioane de lei. ”Audiaţi fiind în calitate de martori, arendatorii aparenţi (13 persoane) au declarat că semnătura de la rubrica «arendator» nu le aparţine, că nu o cunosc pe Coşăreanu sau că o cunosc «din vedere», că au aflat despre existenţa contractelor de arendă doar când au solicitat Primăriei Hunedoara – Biroul Registrului Agricol eliberarea unor adeverinţe privind folosinţa terenurilor, sau la momentul audierii ca martori în faza urmăririi penale în anul 2013. Dar şi că, după primele audieri efectuate în cauză, în anul 2013, Coşăreanu s-a prezentat la domiciliile unora dintre ei, solicitându-le să semnze contracte de arendă”, se arată în conţinutul documentului.
În total au fost întocmite 10 contracte de arendare, pentru care s-au obţinut subvenţii de la APIA. Contractele au fost supuse unei expertize criminalistice prin care s-a constatat că semnăturile de la rubrica ”arendator” nu aparţin proprietarilor. Totuşi, în faza judecării dosarului, Alexandrina Coşăreanu a negat că ar fi falsificat acele semnături. Singurul care şi-a recunoscut faptele a fost Aurel Raţă Bugnariu, fost secretar al municipiului Hunedoara.
Reamintim că Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Robert Dan (abuz în serviciu şi conflict de interese) la cinci ani şi şase luni de puşcărie. Coşăreanu a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru prezentarea cu rea-credinţă de documente false, având ca scop obţinerea de fonduri europene, Aurel Raţă-Bugnariu acuzat de abuz în serviciu, a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar, Daniela Arieta Căpâlnă a fost achitată. Hotărârea nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel de părţile din dosar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.