DECLARAŢIE POLITICĂ. Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve problema CEH, premierul Cîţu trebuie să îi găsească un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală

7 aprilie 2021 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Stimaţi colegi,
În ciuda promisiunilor Baronului de Mün­chhausen din Guvernul României, şi anume a ministrului Energiei, Virgil Popescu, situaţia Com­plexului Energetic Hunedoara este de­parte de a fi lămurită. Judeţul Hunedoara este astăzi, din punct de vedere social, ca o oală sub presiune. Minerii de pe Valea Jiului şi an­ga­jaţii Termocentralelor Paroşeni şi Mintia nu au nicio perspectivă de viitor, devenii sunt în continuare fără încălzire şi apă caldă, iar România importă tot mai multă energie din cauza întreruperii activităţii Termocentralei de la Mintia, una din cele mai mari capacităţi de producţie de energie din zona de nord-vest.
În 23 februarie 2021, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, organiza, la sediul instituţiei pe care o conduce, o întâlnire de lucru cu par­teneri sociali pentru identificarea soluţiilor via­bile prin reorganizarea Complexului Energetic Hu­nedoara. La întâlnire au luat parte, pe lângă reprezentanţii ministerului, prefectul de Hunedoara, preşedintele CJ, lideri de sindicat, administratorul special şi administratorul judiciar al CEH. În urma discuţiilor, s-a stabilit:
1. Aplicarea, până la finalul lunii martie, a Ordonanţei nr. 60/2019 – prin: înfiinţarea Complexului Energetic Valea Jiului din patru ex­ploatări miniere – două cu activităţi de pro­ducţie (Vulcani şi Livezeni) şi două în proce­dură de închidere (Lupeni şi Lonea), Termo­cen­trala Paroşeni – care trebuie să benefi­cieze de schema de sprijin S.I.E.G. şi punerea în funcţiune a unui grup pe gaz, pe lângă cel pe cărbune, plus o microcentrală pe râul Ba­leia; şi trecerea Termocentralei Mintia în sub­ordinea Consiliului Judeţean Hunedoara.
2. Elaborarea cadrului legal pentru consti­tu­i­rea unui pachet de măsuri de protecţie so­cială pentru angajaţii CEH în cazul restruc­tu­rării, reorganizării sau a falimentului societăţii, cu finanţare din fonduri naţionale sau UE, în con­textul procesului de tranziţie justă (plăţi compensatorii, venit de completare până la 24 de luni, posibilitatea pensionării anga­jaţilor).

Doamnelor şi domnilor,
În timp ce Baronul de Münchhausen a ră­mas în istorie pentru relatarea unor aventuri presărate cu exagerări fantastice (spre exem­plu, cum că ar fi călărit pe o ghiulea în zbor sau că s-a ridicat dintr-o mlaştină cu tot cu cal trăgându-se în sus de păr), tot aşa Virgil Po­pescu ar putea rămâne în istorie cu expu­nerea unor fantezii în domeniul energiei care să nu se concretizeze niciodată. Problema este însă aceea că nu suntem pe un teritoriu de divertisment. Dimpotrivă, vorbim de o tragedie – în contextul în care în joc e viaţa a zeci de mii de oameni care depind de CEH.
Suntem deja în luna aprilie şi măsurile pro­mise de Virgil Popescu la CEH, cu termen de aplicare până la sfârşitul lunii martie, nu s-au întâmplat. Ce aţi făcut, domnule Popescu, pentru CEH în cele 17 luni de când conduceţi Ministerul Energiei? Devenii, hunedorenii, românii au nevoie de lideri profesionişti şi pa­trioţi, pe a căror cuvânt să se poată baza. Dacă Virgil Popescu nu poate să rezolve pro­blema CEH, premierul Cîţu trebuie să îi gă­sească acestuia un înlocuitor la prima remaniere guvernamentală.

Deputat AUR Anamaria Gavrilă
Circumscripţia electorală 22 HUNEDOARA

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Gândirea critică, competenţă esenţială pentru tineri

Este crucial să ne asigurăm că tinerii, după ce părăsesc băncile şcolii, sunt echipaţi cu competenţe suficiente de gândire critică...

FOTBAL. Când vor fi reluate jocurile din Liga a IV-a

Asociaţia Judeţeană de Fotbal Hunedoara va relua săptămâna viitoare competiţia din campionatul Ligii a IV-a, lucru confirmat de preşedintele Cristian...

TENIS DE CÂMP. Billie Jean King Cup, fără spectatori

Simona Halep, Patricia Ţig, Irina Bara, Mihaela Buzărnescu şi Monica Niculescu au fost nominalizate şi vor face parte din echipa...

Închide