Gândirea critică, competenţă esenţială pentru tineri

Este crucial să ne asigurăm că tinerii, după ce părăsesc băncile şcolii, sunt echipaţi cu competenţe suficiente de gândire critică astfel încât să nu cadă pradă dezinformării care este vehiculată masiv în mediul on-line, în primul rând pe platformele de socializare, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE).
”Dezinformarea, ca mijloc pus în slujba manipulării, există de când lumea, însă, în ultimii ani, utilizarea dezinformării, fake-news, în mediul on-line a cunoscut o creştere formidabilă. Am putut asista la adevărate campanii de dezinformare având ca ţintă democraţiile europene, acestea fiind reale ameninţări la adresa securităţii statelor membre ale Uniunii Europene. În ultimul an, pe fondul creat de pandemie, am asistat la un bom­bar­dament cu ştiri false în mediul on-line, fapt care a îngreunat informarea factuală des­pre virus, fiind pusă în pericol sănătatea cetăţenilor noştri”, a declarat Winkler.
Potrivit acestuia, Grupul PPE din Par­lamentul European (PE) susţine faptul că UE trebuie să îşi consolideze propriile capa­cităţi de detectare, evidenţiere şi com­­batere a dezinformării. ”În acest pro­ces, este important să susţinem şi pro­gramele europene, dar şi pe cele din statele membre, care sunt menite să for­meze şi să consolideze gândirea critică în rândul tinerilor. În acest sens, accentul mai mare pus pe tematica europeană este important ca metodă de contra­ca­rare a dezinformării. Oferim astfel tinerilor surse verificate de informare şi îi ajutăm să se apere singuri în faţa dezinformării şi a ştirilor false”, a spus europarlamentarul UDMR.
Comisia Europeană, a arătat Iuliu Winkler, a realizat un set de instrumente pe care le pune la dispoziţia şcolilor, a dascălilor, cu scopul de a-i sprijini în elaborarea de cursuri care să dezvolte gândirea critică în rândul tinerilor, să le formeze acestora abilitatea de a identifica şi deosebi o ştire falsă de una veridică.

* Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 175 de deputaţi din toate statele membre ale UE.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare