Politica si administratie

Deciziile Guvernului privind gestionarea situației energetice pe timp de iarnă se lasă așteptate

Creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale la nivel internațional a produs efecte negative în economia României, efecte resimțite de toți cetățenii.

PNL admite că schema compensării nu funcționează, pentru că operatorii nu au răspuns corect la decizia Guvernului de a compensa facturile în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 și au continuat să majoreze speculativ prețurile.

Majoritatea țărilor din Europa au luat zeci de măsuri pentru a proteja populația și economia, în timp ce în România nu s-a avut în vedere decât soluția cea mai păguboasă pentru statul român, aceea de a compensa niște prețuri scăpate de sub control. Franța, de exemplu, a anunțat că va îngheța prețurile la gaze naturale de la întâi septembrie la întâi aprilie, iar în cazul energiei electrice nu va permite ca prețurile să crească mai mult de 4% față de nivelul existent în momentul de față.

PSD a propus, încă de anul trecut, soluția reglementării prețului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus și a ales varianta subvenționării în condițiile unui deficit bugetar în creștere și, de luni bune, economia țării și românii suportă povara incompetenței ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Soluția corectă este cea propusă de PSD: reglementarea temporară, în două trepte, a prețurilor la energie:

  • Pentru perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, pentru energia deja vândută: o compensare dintre prețul facturilor și un preț mediu al pieței, nu la prețuri speculative. Această treaptă este necesară pentru că în momentul de față energia pentru tot anul 2022 a fost deja vândută de producători.
  • De la 1 ianuarie 2023, reglementarea prețurilor practicate și a adaosului comercial, pe o durată determinată, cu actualizări periodice în funcție de costurile de producție.

În mod cert, schema actuală de compensare a prețurilor fără un mecanism de combatere a acțiunilor speculative din piața de energie nu poate fi susținută la nesfârșit de către Guvernul României. Orice altă opțiune, nu face altceva decât să adâncească datoria publică și să arunce în sărăcie milioane de români.

Românii așteaptă soluții pentru problemele din energie, fiind cu toții în fața uneia dintre cele mai grele ierni din punct de vedere energetic din istoria României. Însă, ministrul Energiei a considerat că este oportun să plece în concediul de odihnă. Ignoră faptul că datoria membrilor guvernului este de a furniza soluții în combaterea creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru cetățeni și pentru economia națională.

Soluții sunt, atât cele propuse de PSD, cât și cele adoptate deja de alte țări din Uniunea Europeană, dar PNL trebuie să își asume Ministerul Energiei și gestionarea pieței de energie.

PSD a intrat la guvernare pentru că situația țării devenise dramatică din punct de vedere sanitar, economic, social și politic. Miniștrii social-democrați care ar putea avea un rol în această privință sunt pregătiți să participe la un dialog constructiv cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, imediat după revenirea acestuia din concediul de odihnă.

Reglementarea prețului la energie și adoptarea de alte măsuri alternative care să calmeze haosul impus de anumiți jucători de pe piață pot stabiliza economia țării și pot elimina presiunea pusă pe bugetul țării și cel al cetățenilor.

Pasarea responsabilităților între membrii Coaliției și irosirea timpului nu ajută pe nimeni și nu rezolvă problemele.

 

Ilie Toma,

deputat PSD Hunedoara

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura