Decalogul liberalilor, un exerciţiu de imagine, sau reguli aplicabile tuturor?

05-dorin-gligor-4Consiliul Naţional al PNL a adoptat criteriile de integritate pe care membrii partidului vor trebui să le îndeplinească pentru a fi desemnaţi drept candidaţi la alegerile locale şi parlamentare. Dacă aceste criterii vor fi aplicate ad literam sau vor fi doar un simplu exerciţiu de imagine rămâne de văzut. Un lucru este clar, unele puncte din Decalogul liberalilor lasă loc de interpretare, cum ar fi cel cu traseismul politic. În sensul în care nu vor fi interzise candidaturile celor care au schimbat partidele politice de trei ori, ci doar dacă au candidat în trecut din partea altor două partide, acum dorind să candideze de la al treilea partid.
Potrivit liderilor judeţeni, liberalii hunedoreni nu au probleme din perspectiva criteriilor de integritate, dar totuşi, o analiză a candidaturilor va fi făcută. „A fost extrem de necesar şi corect să generăm şi să aprobăm aceste criterii, în primul rând faţă de alegători. Vom face o analiză extrem de atentă a viitoarelor candidaturi în baza acestor reguli. Este un atu uriaş al partidului de a veni cu candidaţi curaţi în faţa alegătorilor. Alegerile pot fi câştigate şi altfel decât păcălind electoratul. Cred că ar mai fi trebuit introdus un criteriu privind rezultatele profesionale ale candidaţilor”, a afirmat Dorin Gligor (foto), copreşedinte al PNL Hunedoara.
„Aceste criterii sunt necesare pentru că ne dau posibilitatea să curăţăm clasa politică, iar efectele se vor vedea pe termen mediu şi lung. Din cunoştinţele mele, nu avem probleme din perspectiva acestor criterii cu colegii din organizaţia judeţeană. Sunt nişte reguli asumate benevol, pe care le vom aplica în urma unei analize”, a explicat Bogdan Ţîmpău, copreşedinte al PNL Hunedoara.
Despre posibila trecere a actualului primar al Petrilei, Ilie Păducel, la liberali şi de a candida din partea PNL la primăria oraşului, acesta având în trecut funcţie de conducere remunerată în PCR, lucru interzis prin Decalogul adoptat de partid, Dorin Gligor a afirmat că nici un viitor candidat nu va fi exceptat de la aplicarea acestor criterii de integritate. În schimb, Bogdan Ţîmpău a declarat că încă nu s-a luat o decizie în această privinţă, iar atunci când se va lua, decizia nu va fi a sa, ci a forurilor de conducere ale PNL Hunedoara. Un alt caz în care criteriile de integritate ar fi aplicabile este cel al actualului primar de la Şoimuş, care a fost membru până acum în alte două partide, respectiv PDL şi PRM, ajungând în PNL odată cu Ordonanţa nr. 55 a traseiştilor. Doar că, Bogdan Ţîmpău a afirmat că Irimie îndeplineşte condiţiile, acesta nefiind în trecut candidatul altor două partide, aşa cum am arătat mai sus. (N. Bumbac)

One thought on “Decalogul liberalilor, un exerciţiu de imagine, sau reguli aplicabile tuturor?

  • 14 decembrie 2015 la 16:09
    Permalink

    Superb ! Daca Irimie si Paducel vor candida din partea PNL intr-adevar vom avea o innoire a clasei politice de la…baza catre varf.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.