Actualitate

De nouă ani aşteaptă să afle cine i-a purtat sâmbetele

Maximilian Gânju

Un sportiv din municipiul Petroşani, fost component al echipei naţionale de rugby, aşteaptă de nouă ani de zile un rezultat de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), privind cererea sa de a-şi studia dosarul de urmărit. Nu a primit nici măcar un răspuns cum că solicitarea sa este în lucru.
Petre Dobre a fost trecut de Securitate în 1983 pe o listă neagră a sportivilor care nu mai aveau dreptul de a ieşi din ţară la competiţii, totul după ce la securişti a ajuns o notă în care era descris ca „necooperant” cu organele dar şi alte acuzaţii false. Fost component al echipei naţionale de rugby şi unul dintre jucătorii de referinţă ai echipelor Ştiinţa Petroşani şi Farul Constanţa, Petre Dobre a făcut o cerere, în anul 2007, către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru a-şi putea studia dosarul de urmărit.
Nu a primit nici până astăzi un răspuns, dar a aflat în cele din urmă cine i-a vrut răul, însă nu şi ce minciuni au fost îndrugate despre el. „N-am primit nimic, nici măcar o hârtie prin care să mi se spună că sunt în atenţia lor. Acum ceva timp mi-au spus să merg eu la Bucureşti, pentru că au mii şi mii de solicitări asemănătoare. Am aflat între timp cine n-a avut loc de mine, nici nu mai contează acum, dar aş fi vrut să văd şi ce a spus la dosar respectivul. Eu nu port pică şi nici nu m-a mai interesat”, ne-a declarat Petre Dobre. În 1983, după ce a făcut două deplasări cu echipa Naţională de Rugby a României, în Spania şi Rusia, la întoarcerea în ţară, cineva de la securitate i-a interzis să mai plece în deplasări, fără nici o explicaţie. “Eu am jucat la Ştiinţa Petroşani, în Divizia A. Atunci Ştiinţa era o forţă în rugby-ul românesc, iar securistul de la Institutul de Mine (n.r.-Universitatea Petroşani din prezent) m-a chemat la el de vreo cinci ori. Niciodată nu m-am dus. Totuşi, într-o zi, m-am întâlnit întâmplător pe scările Institutului şi mi-a spus senin că dacă merg la el îmi va ieşi viza pentru străinătate”, a mai spus fostul rugbyst. Din cauza faptului că i s-a interzis accesul în străinătate, Dobre a pierdut mai multe convocări la reprezentativa României dar şi o pensie viageră acordată foştilor sportivi, retribuţie deloc de neglijat. Acesta a activat în principala divizie 21 de ani şi a câştigat trei titluri de campion naţional şi de două ori Cupa României la rugby.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura