Politica si administratie

De ce trebuie schimbat sistemul medicieni de familie

Directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Adrian David (foto), a de­clarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că pentru un pacient cu Covid se cheltuie și 50.000 de lei pentru tratament.
Adrian David a spus și că tot sistemul me­dicinei de familie trebuie schimbat.

-Care sunt serviciile pentru îngrijiri me­dicale decontate de Casa de Asigurări?
-Decontăm toate tipurile de îngrijiri medi­cale, spitalizare continuă, de zi, medicină pri­mară, medicină balneară, recuperatorie, cli­nic, paraclinic, investigații, îngrijiri paliative, în­grijiri la domiciliu. Spitalele sunt cel mai mare „client” al nostru. În județul nostru, există din anul 2021 furnizori pentru toate tipurile de servicii de îngrijiri medicale. Nu am avut până anul trecut furnizor pentru îngrijiri la domi­ci­liu, dar acest lucru s-a rezolvat, am încheiat un contract, este vorba de Crucea Galbenă SRL.

-De ce nu sunt contracte pentru îngrijirea la domiciliu?
-În ultimii trei ani nu am avut buget pentru asemenea servicii și ca atare nu am putut da curs unei solicitări pentru aceste servicii. Însă, lucrurile s-au schimbat de la finele anu­lui trecut. Casa Națională nu a alocat bani, dar am luat decizia de a lua sumele pe care nu le-am folosit.

– Pentru 2022 avem buget pentru serviciile medicale?
– Funcționăm normal, pe acte adiționale. Estimez că prin luna aprilie vom avea buget și atunci vom putea încheia un nou contract cu fur­nizorii de servicii medicale.

– Dacă apar furnizori noi?
– Vom încheia contracte pe sesiuni spe­ciale, până la apariția bugetului pentru acest an.

– Care este bugetul Casei Județene de Asigurări de Sănătate pentru un an?
– Pentru anul trecut, bugetul nostru a fost de 1,2 miliarde de lei, în ușoară creștere față de anul precedent.

– Spitalele acum nu funcționează pe con­tractul cu Casa de Sănătate, din cauza pan­de­miei de Covid.
– Unitățile medicale nu pot funcționa la ca­pa­citate maximă, dar sunt bolnavii de Covid pentru care se plătesc sume foarte mari. Pentru tratamentul lor. Sunt decontări și de 50.000 de lei pentru un pacient cu corona­virus.

– O problemă mare este numărul insu­fi­cient de medici de familie din județ. Ce se întâmplă în această situație?.
– Sunt 13 localități hunedorene fără medic de familie. De exemplu, Băița, Zam, Burjuc. În orașul Geoagiu este doar un medic de familie. Iar în Valea Jiului situația este mai gra­vă. Problema este că în cinci ani, se vor pensiona jumătate din cei 195 de medici de familie care funcționează în județul nostru. Trebuie regândit tot acest sistem al me­dicinei de familie.

– Dacă un pacient se transferă de la un medic de familie la altul nu are dreptul imediat la serviciile medicale, ci doar după o lună. În prima lună de la transfer nu are dreptul la servicii medicale. Sunt situații de acest gen, sesizate de hunedoreni. De ce, pentru că omul plătește continuu asigurările medicale?
– Este o comunicare defectuoasă. Nu exis­tă așa ceva prevăzut în lege. Este posibil ca me­dicul de familie să spună că nu poate de­conta serviciile pentru un pacient nou. Este o minciună. Noi decontăm aceste servicii. Ei pot să ne comunice că au pacienți noi. La trei luni noi oricum facem o regularizare a pa­cienților medicilor de familie. Nu trebuie să fie privați oamenii de serviciile medicale, chiar dacă se mută la un alt medic de familie. Îi rog pe oameni să sune la Casă să ne anunțe asemenea cazuri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura