“ De ce nu am votat în favoarea moţiunii simple pe Economie”. Interviu cu Sorin Marica, deputat PSD de Hunedoara

Poliana Mardari

În interviul acordat cotidianului nostru, deputatul Sorin Marica (foto) oferă câteva detalii despre opinia avută în legătură cu moţiunea simplă pe economie, făcând referire la faptul că între dezvoltarea turistică şi o economie sănătoasă există o strânsă interdependenţă.

– De ce nu aţi votat în favoarea moţiunii simple pe Economie?
Am parcurs cu atenţie textul moţiunii. Se afirmă cât se poate de clar că “economia ţării este în impas”, că “este o barcă în derivă”, iar cetăţenii simt acest lucru „în propriile buzunare“. Din punctul meu de vedere, aş dori să schimb puţin perspectiva de evaluare a economiei. Deci, nu văd cum ar putea economia să meargă prost, dacă de exemplu, turismul merge bine. Şi turismul este unul dintre cele mai dinamice şi mai sensibile barometre ale stării economice generale. Dacă economia ar merge atât de prost ca în textul moţiunii simple, atunci oamenii ar sta acasă şi în concedii. Dar sezonul estival 2018 a generat până acum încasări cu până la 25 la sută mai mari, desigur datorită, în principal, voucherelor de vacanţă şi intensificării rutelor de zbor intern. Dar rezultatele contează. Spun specialiştii în turism că luna august a fost probabil cea mai bună lună din turismul românesc de după 1989. Acest reviriment s-a simţit şi în judeţul Hunedoara, pentru care turismul reprezintă un potenţial foarte important de dezvoltare economică. Acest aflux crescător de turişti a dat un imbold suplimentar şi activităţilor colaterale, care susţin tot acest lanţ economic. Mă refer aici în primul rând la producătorii locali, la artizani, la meşteşugari. Deci, nu cred că economia poate merge rău, dacă ramuri importante ale ei merg bine. Şi nu este vorba doar despre turism aici. Mai sunt şi alte exemple.
– Credeţi că în Ministerul Economiei totul merge perfect?
Desigur, nu este totul roz la Ministerul Economiei şi am mai declarat public acest lucru. Dar dintre toate deficienţele pe care le-am constatat în timp, aş dori să folosesc acest prilej pentru a mă referi cu precădere la două. Mi-aş dori că ministrul Economiei să găsească metode mai bune pentru că funcţionărimea din subordinea domniei sale să răspundă cu mai multă promptitudine şi să fie mai eficientă în relaţiile cu cetăţenii, indiferent dacă aceştia solicită o simplă informaţie, o îndrumare metodologică sau un aviz de proiect. Mi-aş dori de asemenea ca ministrul Economiei să încerce şi simplificarea procedurilor birocratice. Dacă pentru un proiect sunt necesare 15 avize de la diferite ministere, durata efectivă de finalizare a acestuia este prelungită artificial cu peste un an de zile, ceea ce mi se pare demoralizant pentru orice tip de iniţiativă. Dar consider că aspectele acestea se pot, totuşi, rezolva.

One thought on ““ De ce nu am votat în favoarea moţiunii simple pe Economie”. Interviu cu Sorin Marica, deputat PSD de Hunedoara

  • 11 octombrie 2018 la 9:50
    Legătură permanentă

    Hai sa zicem ca anul acesta turismul in Hunedoara a inceput sa mearga. Ma pot pronunta pentru Valea Jului unde au fost cateva actiuni care au adus incasari operatorilor din turism. Actiunile au fost din zona sporturilor extreme, longboard, MTB, tabere, maratoane etc. Dar se putea si mai bine daca drumurile de ACCES in RETEZAT SI PARANG ar fi fost reparate si MODERNIZATE. Speram ca promisiunile de terminare a lucrarilor la „Drumul lu Basescu ” si Groapa Seaca spre Transalpina sa se fi realizat anul acesta . Ieri am revazut o bucata de tabla invadata de balarii pe care scrie „Proprietate CNAIR ” pe locul unde erau utilaje si materiale ramase de la asfalatrea drumului spre Herculane !! Atat au facut , au pus o tabla …..

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.