De ce majorează tarifele operatorul de apă judeţean

18 august 2019 | 13 Comentarii | Publicat in: Actualitate

 

    Scandal, săptămâna trecută la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara.
Motivul? Creşterea tarifelor la apă şi canalizare. Consilierul liberal Ovidiu Vlad a cerut chiar demisia directorului general al operatorului de apă judeţean. Se vede, deci, treaba că se apropie cu paşi repezi campania electorală.
Întrebări şi acuzaţii ale consilierilor liberali
„Cei de la Apa Prod au solicitat o creştere a preţului la apă cu 8 la sută şi a tarifului la canalizare cu 46 la sută. Noi, consilierii judeţeni ai PNL, am votat împotrivă, dar proiectul a trecut. Am cerut public să ni se explice. Când a constatat managementul societăţii că fluctuaţiile cheltuielilor salariale duc la falimentul firmei, de ce nu a propus majorări ale preţului/tarifului, funcţie de aceste fluctuaţii, majorările salariale au avut loc din 2015 în fiecare an? Apa Prod a făcut un studiu de impact, astfel încât să vadă creşterea de tarif de aproape 23 la sută în factură, cu cât reduce producţia de apă? De exemplu, valoarea unei facturi medii la apă pentru o familie este de 100 lei, de luna viitoare la aceeaşi cantitate de apă consumată, suma finală va deveni cel puţin 120 lei. Dacă la pompă s-ar majora preţul carburantului cu 20 la sută, oare ce efecte ar produce, nu cumva scăderea consumului? Managementul Apa Prod avea obligaţia să prezinte alternative de redresare a acestei societăţi, optimizarea fluxurilor financiare astfel încât să nu se ajungă într-o astfel de situaţie”, a spus consilierul liberal.
„Astăzi, această societate a ajuns în situaţia dramatică în care, pe alocuri, i se taie gazul, pentru că nu are bani să-l plătească. La Geoagiu, de exemplu, de cinci luni nu se dau tichetele de masă angajaţilor. Atunci ne întrebăm dacă această majorare de preţ/tarif salvează societatea sau merge în majorarea salariilor mari (cei şase directori, şefi de toate tipurile, cu maşini, deplasări, delegaţii, cursuri, conferinţe etc) şi menţinerea, la minimul pe economie, a salariilor celor mulţi care muncesc în societate? Această majorare salvează societatea sau la începutul anului viitor vom avea o altă solicitare de majorare? Solicităm, în calitate de consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai hunedorenilor, un plan de măsuri bine structurat, asftel încât să vedem efectele acestei majorări de preţ, nu doar o împovărare a populaţiei, pentru a salva salariaţii bine plătiţi din conducerea Apa Prod”, a declarat după şedinţa legislativului judeţean consilierul PNL Ovidiu Vlad.
Ce răspunde conducerea Apa Prod
La aceste acuzaţii şi întrebări a venit şi răspunsul celor de la societatea Apa Prod SA:
„Având în vedere declaraţiile făcute de consilierul judeţean Ovidiu Vlad, în cadrul şedinţei extraordinare a CJ Hunedoara, cu privire la acordarea unui mandat reprezentantului UAT judeţul Hunedoara în AGA Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Prest”, facem următoarele precizări:
1. Directorul Tehnic şi Directorul Economic ai Apa Prod SA au fost prezenţi la începutul şedinţelor în comisiile de specialitate şi au răspuns întrebărilor consilierilor judeţeni.
2. A fost depusă o solicitare de aprobare a noilor preţuri şi tarife la ANRSC, în baza Ordinului 65/2007, la data de 07.02.2019, după trei ani de la ultima majorare tarifară. De asemenea, a fost depus la ADI Aqua Prest un memoriu justificativ cu toate informaţiile privind necesitatea majorării preţului/tarifului. Toate aceste informaţii au fost transmise şi consilierilor judeţeni.
3. Proiectul de majorare a preţului/tarifului a fost în dezbatere publică, pe site-ul CJ Hunedoara.
4. În ceea ce priveşte studiul de impact invocat de domnul consilier judeţean, precizăm următoarele: consumul mediu lunar de apă potabilă/ persoană în municipiul Deva este 2,7 mc. În restul ariei de operare, consumul mediu de apă potabilă/ persoană/ lună este 2 mc. O familie este formată, în medie, de 2,5 persoane. Creşterea de preţ propusă, la apă potabilă, este 0,35 lei/mc, iar la canalizare creşterea este de 1,15 lei/mc. Consumul mediu la canalizare este 2,16 mc/persoană/lună.
Astfel: Majorarea de preţ este 0,94 lei/persoană/lună în cazul apei potabile şi 2,48 de lei/persoană/lună la canalizare. Practic, majorarea totală este de 3,42 de lei/persoană/lună.
5. Prin proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara, în perioada 2014-2020” s-au realizat:
– Analiza instituţională a societăţii;
– Gradul de suportabilitate al populaţiei;
– Analiza cost-beneficiu privind cheltuielile de exploatare şi implementare a Proiectului;
Pentru implementarea Proiectului, Apa Prod SA trebuie să asigure o cofinanţare de 6% din valoarea totală. Această cofinanţare urmează să fie asigurată dintr-un credit extern şi din fonduri proprii. Ultima aprobare a preţului pentru apa potabilă şi pentru canalizare s-a făcut în anul 2015 prin Avizul nr. 314944/01.07.2015 şi aprobat prin Hotărârea ADI Aqua Prest Hunedoara nr. 24/18.11.2015.
Necesitatea majorării preţului la apă potabilă şi canalizare este motivată de faptul că în perioada 2015-2019 a crescut nivelul anumitor costuri din cauza mai multor influenţe: creşterea ariei de operare, punerea în funcţiune a noilor staţii de epurare, creşterea preţurilor la materiale, energie electrică, servicii etc. Cheltuielile cu amortizarea s-au majorat din cauza creşterii valorii activelor proprii şi, de asemenea, au crescut cheltuielile cu redevenţa aferentă patrimoniului public dat în administrare, prin punerea în funcţiune a noilor investiţii realizate prin fonduri europene şi prin preluarea de la UAT-uri a investiţiilor realizate de către acestea.
Tot în această perioadă, au crescut obligaţiile societăţii privind rambursarea împrumuturilor aferente cofinanţării investiţiilor realizate de către Apa Prod SA prin programe europene. Astfel, pentru Programul ISPA, societatea are contractat un credit în valoare de 5.700.000 euro cu scadenţă în anul 2027, iar pentru POS Mediu, Apa Prod SA are contractat un credit în valoare de 30.000.000 de lei, cu scadenţă în 2029. Sumele ce trebuie achitate anual pentru aceste două credite sunt în valoare de 6.911.255 lei. De asemenea, în această perioadă, salariul minim pe economie s-a majorat astfel:
– Începând cu iulie 2015, valoarea salariului minim a fost majorată de la 975 lei brut, la 1.050 lei;
– Începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.250 lei lunar;
– Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.450 lei lunar;
– Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 1.900 lei lunar;
– Începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 2.350 lei lunar.
Un alt motiv privind necesitatea creşterii tarifelor la SC Apa Prod SA este faptul că urmează să se semneze un nou contract de finanţare pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara în perioada 2014-2020 (POIM), iar Apa Prod SA va avea o cotă de finanţare a acestuia care va trebui susţinută printr-un nou credit bancar pentru care societatea va trebui să îndeplinească condiţiile de eligibilitate cerute de bănci în vederea suportării noilor rate.
6. Societatea nu are datorii la principalii furnizori, fiind în termen cu plăţile către aceştia. Salariile şi tichetele de masă au fost achitate în toate punctele de lucru ale operatorului. În acest sens, situaţia menţionată la Geoagiu nu este reală.(Adriana Năstase)

Loading...

Comentarii (13)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Bolesc spune:

  Las-o arioane ca nu e chiar asa, cine iti mananca banii? cumva firma lu tripa care e sef la achizitii? haaaA?????

 2. Monalise Hin spune:

  “6. Societatea nu are datorii la principalii furnizori, fiind în termen cu plăţile către aceştia. Salariile şi tichetele de masă au fost achitate în toate punctele de lucru ale operatorului. În acest sens, situaţia menţionată la Geoagiu nu este reală”

  Bonurile de masa nu au fost achitate la CO Deva si Hunedoara pana astazi ,21.08.2019.

  Probabil se va face o greva mica Luni,din nou…

  Doamne ,cât tupeu…incredibil…

 3. Alin spune:

  Nu va impacientati, va cheltuie Stoian banii pe delegatiile lui in care pleaca saptamnal

 4. Anais spune:

  Delegatii si cheltuieli Stoian cu jurizda lui Bolojan care-si mai duce si sotul si copilul la Timisoara si Constanta, Bucuresti pe banii firmei .

 5. Alin spune:

  Afara cu Stoian si cei angajati de el…ai inteles arioane?

 6. Simo spune:

  Care Stoian ? Unde a lucrat asta ?

 7. Alin spune:

  Stoian foloseste masina firmei dupa bunul plac si nelimitat motorina, iar pe saracii muncitori ii terorizati la consumuri

 8. Bădin spune:

  A. Simo : Stoian e masonul de la MACON (n-am găsit altă rimă)
  B. Alinush: Oare de ce am vaga impresie că nu-i zice nimeni nimic la jurizdă ?
  C. Nu-i așa că e calitate umană maximă și etică maximă să ai firmă și să lucrezi la achiziții ?
  D. Știți cumva,mai funcționează întrecerea socialistă între directori ,cu titlul “Cine are mai multe pensiuni?” în timp ce firma o ia la vale ?
  E. La câte decenii se dă o păreche dă bocanci ?Dar o salopetă?

 9. Pescarul amator spune:

  Mă duc la pescuit ieri și trec pe lângă o construcție a lu Apaprod,ceva statie de epurare parca si vad prin curte o muiere in papuci de plaja prin curte si un papagal in bermude si espadrile ,tricou de zici ca erau la plaja.

 10. Hategan spune:

  Nici masoneria asta nu mai e cea fost, dat afara din Casial, Macon, CJ , continua sa faca prejudicii la apa prod, sa vedem ce spune dna la toate delegatiile si deplasarile cu masina firmei in interes personal

 11. Bolesc spune:

  Arion, Stoian si seful de la achizitii au dus firma in cap cu furtisagurile lor!

 12. Fifi spune:

  Nistore…da-l afara pe Arion si Stoian

 13. Barbu spune:

  Stoienica nebunaticule ai grija pe cine sapi in APA PROD sa nu fie groapa ta

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Angajaţii lunii iulie la Apa Serv Valea Jiului

Gestionarea resursei umane reprezintă una din activităţile esenţiale ale operatorului regional de apă şi canalizare din Valea Jiului.

Zilele Municipiului Brad”, sărbătoare dedicată tuturor brădenilor

De la concurs de mâncat virşli, la fotbal, off-road, ciclism şi spectacole de muzică populară şi uşoară susţinute de interpreţi...

Doi juniori de la ACS Viitorul Şoimuş, în probe la Dinamo Bucureşti

Participarea echipei de fotbal a clubului ACS Viitorul Şoimuş la competiţia Juniors Cup Braşov U15 a dus la debutul unei...

Închide