Viorel Sălan: „Oamenii vor putea fi despăgubiţi pentru pagubele produse de animale sălbatice periculoase”

18 august 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

      Cum de o vreme încoace s-au înregistrat tot mai multe cazuri de distrugeri provocate de animalele sălbatice, mistreţi, urşi, gospodăriilor populaţiei din zonele montane şi cele apropiate de păduri, am solicitat un punct de vedere senatorului PSD Viorel Sălan (foto),vicepreşedintele Comisiei pentru constituţionalitate şi membru în Comisia pentru apărare,ordine publică şi siguranţa naţională din Senatul României.
– În ultima perioadă, apar din ce în ce mai des plângeri venite din partea unor cetăţeni ale căror proprietăţi au suferit distrugeri importante din partea animalelor sălbatice periculoase. Ce cunoaşteţi despre acest fel de circumstanţe?
– Da, este adevărat. Am primit şi la biroul parlamentar teritorial de la Orăştie o astfel de sesizare. Mistreţii au distrus cultura de porumb a unui cetăţean din comuna Balşa, deşi proprietarul ne-a relatat că terenul respectiv este parţial împrejmuit cu gard electric, dar care nu a putut opri animalele să intre. Omul dorea să afle dacă poate fi despăgubit pentru pierderile constatate.
L-am putut lămuri că există în prezent o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006. Au fost depuse pentru acest proiect o serie de amendamente care se află în procedură de evaluare la comisiile de specialitate ale Senatului. Una dintre modificările propuse se referă chiar la această posibilitate. Noua reglementare prevede că pentru pagubele produse de către exemplarele de interes din fauna cinegetică se pot acorda despăgubiri. Procedura prevede, în mod esenţial, ca stabilirea pagubelor şi a răspunderii civile să se efectueze de către o comisie, în maximum 72 de ore de la depunderea cererii scrise de către persoana păgubită. Iar plata să se facă în maximum 30 de zile de la emiterea deciziei de plată de către conducătorul structurilor teritoriale de specialitate ale autorităţii centrale care răspunde de vânătoare sau pentru protecţia mediului, în funcţie de domeniul de competenţă.
– Ce altă modificare importantă a mai fost propusă pentru acest proiect de lege?
Am depus şi eu un amendament la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006. Prima mea iniţiativă legislativă, devenită Legea nr. 212/10.11.2017, oferea responsabilităţi sporite jandarmeriei în ceea ce priveşte posibilitatea de a interveni cu tranchilizante în situaţiile în care animalele sălbatice devin periculoase pentru oameni sau pentru bunurile lor. Din acest motiv se impunea în mod necesar şi modificarea definiţiei vânătorii din Legea nr. 407/ 2006, pentru ca misiunile de acest fel ale jandarmilor să nu poată fi interpretate ca fiind infracţiuni. Schimbarea pe care o propun se referă tocmai la reglementarea acestui aspect juridic.
Şi, constatăm cu toţii că numărul întâlnirilor între oameni şi animale sălbatice primejdioase nu s-a diminuat în ultimii ani, ci, dimpotrivă, a crescut.(Poliana Mardari)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
De ce majorează tarifele operatorul de apă judeţean

Scandal, săptămâna trecută la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Hunedoara. Motivul? Creşterea tarifelor la apă şi canalizare. Consilierul liberal Ovidiu...

Angajaţii lunii iulie la Apa Serv Valea Jiului

Gestionarea resursei umane reprezintă una din activităţile esenţiale ale operatorului regional de apă şi canalizare din Valea Jiului.

Zilele Municipiului Brad”, sărbătoare dedicată tuturor brădenilor

De la concurs de mâncat virşli, la fotbal, off-road, ciclism şi spectacole de muzică populară şi uşoară susţinute de interpreţi...

Închide