ActualitateFlash

De ce a fost achitată directoarea Şcolii Sanitare „Carol Davila“, Eleonora Gavrilesc, în urma apelului: Cum a fost desfiinţat un dosar făcut pe notele secrete ale SRI

Coincidenţă istorică pentru justiţia română: vineri, 7 decembrie 2018, când Curtea Militară de Apel a stabilit definitiv ilegalitatea Protocolului PICCJ-SRI din 2009, achitând un jandarm care fusese aranjat în baza ticălosului act, altă Curte de apel – de data aceasta civilă, cea din Timişoara – a pronunţat două achitări definitive, din cauză că ancheta Parchetului se bazase pe şase note secrete ale Serviciului Român de Informaţii, scrie luju.ro.
Iniţial, condamnată la trei ani şi opt luni de închisoare
În 28 februarie 2018, Eleonora Gavrilesc (foto), directoarea Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” din Călan, Deva şi Caransebeş, a fost condamnată de Tribunalul Caraş-Severin la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Ioan Pălean, fostul jurist al Inspectoratului Judeţean Şcolar Caraş-Severin, la trei ani de închisoare cu suspendare şi alte două inculpate, Elena Nela Monda şi Elena Roman, la câte un an şi jumătate de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.
Nu ar fi frecventat cursurile şcolii sanitare
Este vorba despre un dosar în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin a acuzat-o pe Eleonora Gavrilesc că ar fi efectuat demersuri pentru promovarea în mod fraudulos a unei eleve care nu ar fi frecventat cursurile Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila” Caransebeş, unitate de unde a fost exmatriculată. Ulterior, eleva a fost transferată la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” Călan, procurorul de caz acuzând că această mutare a fost una ilegală. Potrivit rechizitoriului, acţiunile Eleonorei Gavrilesc s-ar fi concretizat în determinarea unora dintre cadrele didactice ale şcolii postliceale să săvârşească abuz în serviciu şi fals intelectual, constând în consemnarea fictivă a notelor, pe întreg anul şcolar 2014-2015, în catalogul anului III, specializarea „asistent medical generalist”, obţinându-se un folos injust de către eleva cu pricina, constând în obţinerea diplomei de certificare a competenţelor profesionale.
SRI, dat de gol de către Parchet
În urma apelurilor depuse de toate părţile din dosar, cauza a ajuns pe rolul Curţii de Apel Timişoara. La termenul din luna octombrie, completul de judecată a solicitat Parchetului să-i comunice ce instituţie a statului a furnizat informaţiile care au stat la baza sesizării din oficiu a procurorului de caz. Răspunsul a căzut ca un trăsnet: SRI a întocmit nu mai puţin de şase note secrete.
Ca urmare a acestor informaţii, instanţa Curţii de Apel Timişoara a desfiinţat sentinţa penală a Tribunalului Caraş-Severin, achitându-i pe Eleonora Gavrilesc şi pe ceilalţi inculpaţi din dosarul respectiv. Dar iată o parte a minutei Hotărârii nr. 1324/ 7.12.2018 pronunţate de Curtea de Apel Timişoara:
„În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b C.p.p. respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin şi partea civilă Ionescu Mariana împotriva sentinţei penale nr. 32/ 28.02.2018 pronunţată de Tribunalul Caraş-Severin în dosarul nr. 3128/115/2015. În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p. admite apelurile declarate de inculpaţii Palean Ioan, Gavrilesc Eleonora, Monda Elena Nela şi Roman Elena împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi rejudecând:În temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.p.p. achită pe inculpata Gavrilesc Eleonora pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu al funcţionarului care a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 132 din Legea nr. 78/2000. Hotârârea este definitivă. Aceeaşi decizie a fost luată în dosarul nr. 3128/115/2015 de către judecătoarele Laura Bogdan şi Anca Nacu, de la Curtea de Apel Timişoara, şi în cazul celorlalţi trei inculpaţi, achitându-i pe Ioan Pălean şi pe cele două inculpate din dosar, Elena Nela Monda şi Elena Roman, acestea fiind sancţionate de CA Timişoara doar cu avertisment.
De altfel, apărătorul Eleonorei Gavrilesc, avocatul Florin Kovacs, din Baroul Timiş, a fost de părere că achitarea definitivă dovedeşte că Serviciul Român de Informaţii „pierde teren la instanţele de judecată”.
„O decizie curajoasă, indubitabil, care demonstrează că SRI pierde teren la instanţele de judecată. Acest dosar are la bază şase note secrete ale ofiţerilor de informaţii şi o autosesizare a procurorului. De asemenea, au fost emise şi mandate de interceptare pe siguranţă naţională, violându-se drepturile fundamentale prevăzute de articolul 8 din Convenţia Drepturilor Omului privind dreptul la viaţă privată”, a declarat Kovacs pentru Impactpress.ro.
(Informaţiile au fost preluate de pe luju.ro)

4 comentarii la „De ce a fost achitată directoarea Şcolii Sanitare „Carol Davila“, Eleonora Gavrilesc, în urma apelului: Cum a fost desfiinţat un dosar făcut pe notele secrete ale SRI

  • Sa speram ca Universul va echilibra situatia si cei care au decis ca sunt nevinovate, vor ajunge pe mana unor asistente „scolite” de personajele astea.

  • victor, nu ai inteles, nu au fost declarate nevinovate, ci s-a constat ca nu au fost respectate procedurile legale in desfasurarea procesului.

  • Deci daca au fost interceptate de SRI pot fi lasate in libertate?Fapta nu s-a comis?Sunt curios daca ar comite un act medical gresit asupra judecatorilor sau familiilor acestora ce ar spune?Chestia cu nelegalitatea a fost pusa pe ,,tapet,, de PSD sa scape hotii lor de pușcărie.Ma intreb ce ați spune dacă o grupare de hoți v-ar jefui ,SRI ar avea sti si nu ar spune nimic fiindcă nu este de competenta lor. Treziți-va oamani buni,sunt structuri ale statului și sunt plătiți din bani publici. Nu v-ați învățat minte cu recursurile compensatorii ale lui Tudorel Toader care a eliberat horii si tâlhării,care cum au scăpat au nenorocit alti oameni? Exemplu,fata din Sibiu care a fost lăsată inconștientă in fata liftului.Să nu credeți că voua nu vi se poate întâmpla.Am ajuns o țară unde mori cu dreptatea in mână si infractorii iți râd in nas liberi pe stradă fiindca politicienii schimba legile ca să scape ei de pușcărie.

  • Si dacă cineva undeva în lumea asta ar spune, Da, SRI are dreptate?!
    Falsurile și diplomele pe banda rulantă se dădeau contracost de, și cu mulți, mulți ani în urmă. Și ca totul este adevărat?!
    Am încredere în SRI, nu degeaba s-au sesizat, iar fum, fără foc nu se face!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura