Dacă nu a mers organizarea, cum va arăta implementarea? PNRR, mai mult decât poate duce Coaliţia

În propunerile anterioare, guvernele de dreapta au jonglat iresponsabil cu procentul alo­cat educaţiei în Planul Naţional de Re­dresare şi Rezilienţă. S-a început cu 3%, respectiv 9%, iar acum, după propunerile pe care le-a formulat Comisia pentru învă­ţă­mânt din Camera Deputaţilor în cadrul dez­baterii de săptămâna trecută, guvernanţii de dreapta au înţeles şi au ţinut în sfârşit cont şi de recomandările Parlamentului European, alo­când 11% pentru domeniul „educaţie” din PNRR.
Ieri, ministrul de resort a prezentat în Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor un nou draft al PNRR. Felicitări! Măcar acum, la aproape un an de la lansarea Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă, România va avea o propunere coerentă de susţinut, după ce primele va­riante au fost respinse de către Comisia Europeană.
Însă, trebuie să fim realişti. Dacă ela­bo­rarea pe hârtie a planului a fost atât de difi­cilă pentru cei din Palatul Victoria, ne întrebăm cum va arăta implementarea. Să nu uităm că, iniţial, România trebuia să pri­mească 30,5 miliarde de euro prin Me­ca­nismul European de Redresare si Rezilienţă. Acum, din cauza întârzierilor repetate şi nu numai, România va avea la dispoziţie doar 29,2 miliarde de euro. Aşadar, nici nu am ajuns la aplicarea PNRR, că România a pier­dut deja aproximativ 1,3 miliarde de euro din finanţare. De banii aceştia, stimaţi guver­nanţi, ştiu că ar fi fost prea mult pentru voi, dar aţi fi putut creşte liniştiţi pensiile sau alo­caţiile.
Dacă vorbim la nivel tehnic şi practic, mai sunt 21 de luni şi România trebuie să aibă contracte încheiate în valoare de aproximativ 20 miliarde euro, din totalul de 29,2. Să spe­răm că acest guvern de coaliţie va lăsa deo­parte politica şi se va concentra pe imple­men­tarea unitară, eficientă şi responsabilă a acestui Plan, având în atenţie să utilizeze aceste finanţări pentru dezvoltarea întregii ţări, nu doar în administraţiile locale ale coa­liţiei de guvernare.
Subliniez că informaţiile vehiculate în spa­ţiul public cu privire la faptul că PSD ar vrea să blocheze această finanţare sunt total neadevărate. PSD îşi doreşte ca Planul Na­ţional de Redresare şi Rezilienţă să fie unul inclusiv, dezbătut în Parlament, acesta fiind forul reprezentativ al cetăţenilor, un Plan care să acopere nevoilor tuturor oamenilor. Dacă politicienii aflaţi astăzi la putere nu sunt de acord cu această abordare, este pro­blema lor.
Partidul Social Democrat nu renunţă la oameni şi va face tot posibilul ca PNRR-ul să nu fie numai o poveste frumoasă scrisă pe hâr­tie, ci un motor real de dezvoltare pentru România. Din Oltenia şi Muntenia, până în Mol­dova, din Ardeal până-n Dobrogea, toţi ro­mânii trebuie să simtă beneficiile aduse de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Măcar acum, guvernanţii să fie respon­sabili şi corecţi!

Natalia-Elena Intotero,
deputat PSD Hunedoara,
preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Start pentru construcţia Spitalului de Îngrijiri Paliative la Deva

Adriana Năstase Primarul municipiului Deva, Florin Oancea (foto), se află în aceste zile la Bucureşti, pentru mai multe proiecte de

Încă o lună în stare de alertă

Executivul a adoptat, în şedinţa de ieri, o hotărâre prin care intră în vigoare noi mă­suri pentru prevenirea extinderii pandemiei

Primarul din Hunedoara nu-i mai tolerează pe cei care deţin clădiri abandonate

Adriana Năstase Primăria municipiului Hunedoara ia taurul de coarne şi începe să-i notifice pe cei care deţin clădiri abandonate în

Închide