Politica si administratie

„Dacă cineva îți aruncă pietre, tu dă-i pâine”. Nu se întâmplă așa la Hațeg, unde campania electorală a depășit linia verde

Să nu răsplătească răul cu rău, ci cu bine, căci dacă cineva aruncă cu pietre, tu să arunci cu pâine, arată o pildă duhovnicească. Nu se întâmplă astfel, la Hațeg, unde unii candidați la funcția de primar par să nu știe să lupte corect. Unul dintre candidații la fo­to­liul de primar al Hațegului, Nicolae Timiș, i-a atacat re­cent pe con­tracandidații săi, pe diferite motive, dar el uită că a fost con­damnat definitiv, cu sus­­pen­dare, pentru abuz în ser­vi­ciu, când a condus ora­șul. Și nu ar tre­bui să dea cu pietre în alții, atâta timp cât ins­tanța s-a pro­nun­țat defi­ni­tiv în ca­zul său.

Cu suspendare
Astfel, reamintim că fostul primar al Hațegului, Nicolae Timiș (foto), a fost condamnat definitiv în anul 2017 pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar a fost judecat un fost subaltern al lui Timiş, angajat al Primăriei Haţeg, Ionel Vlăiconi, pentru fals intelectual.
Dacă în prima instanţă, la Judecătoria Haţeg, ambii au fost achitaţi de acu­zaţiile aduse de procurori, Curtea de Apel Alba Iulia a desfiinţat sentinţa pe­nală şi le-a aplicat pedepse de în­chi­soare cu suspendare. Astfel, Nicolae Timiş a fost condamnat la un an de în­chi­­soare cu suspendare cu termen de în­cercare de trei ani, iar Ionel Vlăiconi a primit două luni de în­chi­soa­re cu sus­pen­dare, cu termen de în­cer­care de doi ani şi două luni. Instanţa l-a mai obligat pe Nicolae Timiş la plata su­mei de 16.221 de lei, la care se adaugă dobân­zile legale până la data plăţii efective. Pentru recuperarea banilor, magistraţii au mai menţinut sechestrul asigurator asupra unui imobil, apar­ţi­nând fostului primar al oraşului Haţeg.
Din datele anchetatorilor, Nicolae Timiş a fost judecat pentru că în pe­ri­oada în care a fost primar al oraşului Haţeg a plătit ilegal o angajată a pri­mă­riei, deşi aceasta lucra pentru firma so­ţiei sale. Ionel Vlăiconi, fost angajat al Serviciului de salubrizare al Primăriei Haţeg, a fost judecat pentru că a în­toc­mit pontajele pentru angajata res­pec­tivă, deşi ştia că aceasta nu se prezenta la serviciu.
Fostul edil a mai plătit sau a fost exe­cutat silit în urma unor hotărâri jude­că­torești sau decizii ale Curții de conturi. Este vorba de 28.000 de euro daune cominatorii și prejudiciu efectiv suferit deoarece a refuzat, cu toate că a fost obli­gat de instanță, ca în calitate de pri­mar să vândă un spațiu către un ce­tă­țean (Cornigoiu Ștefan). Totodată, Timiș a fost nevoit să achite, tot în urma unei hotărâri judecătorești, suma de 120.000 de lei, debit principal și accesorii pentru plăți făcute ilegal unor avocați, pentru asistență juridică contractată ilegal. Înainte de campania electorală din 2012, fostul edil a plătit 44.000 de lei pentru că a dat pachete fără bază legală. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura