Cum vrea şeful Consiliului Judeţean să susţină primăriile cu bugete mici

Adriana Năstase

Ieri, Consiliul Judeţean Hunedoara a adoptat proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumei de 27.134.000 lei, reprezentând fond la dispoziţia consiliului judeţean pe anul 2021 pentru sus­ţinerea programelor de dezvoltare locală, pen­tru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală şi estimări pe anii 2021-2024 din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echi­librarea bugetelor locale. Proiectul a fost adop­tat cu 32 de voturi „pentru” şi o „ab­ţinere”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hune­doara, Laurenţiu Nistor (foto), a explicat de ce anumite localităţi au primit sume mai mici faţă de altele.
„Pornim de la realitatea că bugetul judeţului din acest an este cel mai slab din ultimii 30 de ani. Sumele au fost diminuate drastic şi, având în vedere perioada pe care o traversăm, am înţeles că fondurile sunt mai puţine. În acelaşi timp însă, din puţinul pe care îl avem la dis­poziţie, nu putem să nu sprijinim localităţile care au bugete foarte mici. Sigur, unii au primit prin hotărâri de guvern sume foarte con­sis­tente, nimeni nu critică acest aspect, dar asta înseamnă că noi trebuie să avem grijă de cei care nu au avut astfel de alocări. Susţinem echilibrarea bugetelor tuturor localităţilor, indiferent de culoarea politică a primarilor”, a declarat preşedintele Laurenţiu Nistor.
Şeful executivului judeţean a mai explicat şi de ce municipiul Deva nu a primit sume de bani prin acest proiect. „În municipiul Deva, alocarea bugetară este de 1.600 de lei pe cap de locuitor, faţă de 740 de lei, de exemplu, cât este la Hunedoara. Deva primeşte la buget toate impozitele care se aplică pensionarilor hu­nedoreni şi toate impozitele pe venituri ale angajaţilor care lucrează în Deva. Că Deva are un buget bun, cu venituri mari, ne bucurăm. Tocmai de aceea îi ajutăm pe cei care au venituri mai mici”, a subliniat Laurenţiu Nistor.
Lista cu sumele alocate poate fi consultată pe site-ul www.cjhunedoara.ro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare