ActualitateComunitate

Cum vom plăti energia electrică și gazele naturale

Guvernul a aprobat vineri Ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clien­ţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu. De prevederile aces­teia vor beneficia 8 milioane de gospodării.

Pe baza consumului mediu
„Românii vor avea parte de susţinerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gos­po­dării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum! Alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă şi colegii din Guvern am aprobat Ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, a anunţat ministrul Virgil Popescu.
Aceasta prevede plafonarea preţurilor finale facturate la energie electrică pentru clienţii casnici vulnerabili sau care se pot re­găsi într-o situaţie de sărăcie energetică, pe două tranşe de consum, pe baza consu­mu­lui mediu lunar realizat în anul 2021 şi a pre­ţurilor finale la gaze naturale:
-maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum me­diu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh
-maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv.
Pentru consumatorii casnici, la gaze naturale preţul reglementat va fi de ma­xi­mum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.
De asemenea, ordonanţa prevede plafo­na­rea preţurilor finale facturate pentru ener­gie electrică şi gaze naturale pentru cli­enţii non-casnici, excepţie fiind marii con­su­ma­tori care vor beneficia de schema spe­ci­fică industriei, la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus. La gaze naturale, preţul va fi de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienţi.
Totodată, CET-urile vor cumpăra gaze na­turale la preţ reglementat de 250 lei /MWh, a mai anunţat ministrul Energiei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura