Actualitate

Cum s-au înțeles „aurarii” să fure minereu de la Barza

Maximilian Gânju

Un spaniol, un fost specialist de la Mina Barza și câțiva localnici care au lucrat în subteran, au pus la cale planul prin care credeau că se vor îmbogăți.

Au scos minereul afară
Un control de rutină al polițiștilor le-a dat, însă, totul peste cap. ”În seara zilei de 19.05 2021, după o prealabilă înțelegere, s-au deplasat având asupra lor unelte pentru săpat și spart rocă precum și substanțe chimice pentru procesarea minereurilor, la o mină de aur închisă, situată în zona auriferă Barza de pe raza localității Crișcior. Au pă­truns în mină, unde au avansat câteva sute de metri, pentru a găsi minereu aurifer. Au spart cu o bormașină bucăți de mineral de pe pe­reții minei pe care l-au mărunțit cu ciocanele și l-au pus astfel în două ranițe cântărind îm­preună 51 kilograme minereu. Au ieșit din mină, împreună cu sculele și cu minereul sus­tras, pe care le-au pus în mașină cu scopul de a se deplasa cel mai probabil acasă la incul­patul M. Ilarion, unde urmau să trateze fizic și chimic materialul în vederea separării aurului. Au fost însă fost opriți în trafic de către orga­nele de poliție. Polițiștii au verificat auto­ve­hiculul, observând în portbagaj două ranițe care conțineau roci, ce păreau a proveni de pe fosta platformă minieră, mai exact din galeriile de acces în mină. De asemenea, au fost identificate mai multe materiale și us­tensile (ciocane, bormașină). În partea din spate a autoturismului, în locul având desti­nația transport marfă, au fost găsite mai mul­te instrumente utilizate la exploatarea mine­reurilor aurifere”, se arată în dosar.

Un fost angajat al minei era ghid
Bratima T. a fost angajat al Minei Barza și cunoștea modul de pătrundere în mină și cum se extrag minereurile aurifere. ”Acesta a declarat că a participat la extragerea mi­nereului aurifer, în sensul că acesta cunoștea ga­leriile, precum și minereurile existente în acea mină. Totodată, el a ajutat la transpor­ta­rea instrumentelor de extragere a minereu­rilor aurifere. A declarat în calitate de suspect că a fost sunat de către M. Ilarion spunând că niște cetățeni spanioli doresc să intre la Barza în scopul de a scoate minereu, iar eu să îi însoțesc”, le-a spus anchetatorilor Bratima T.
Cinci inculpați au fost trimiși în judecată și sunt acuzați de infracțiuni de furt calificat, executarea de activități miniere fără permis sau licență, contrabandă calificată și trafic de substanțe toxice, dosarul fiind pe rolul Ju­de­cătoriei Brad. Agenţia Naţională pentru Re­surse Minerale este parte vătămată în dosar iar Compania Naţională A Cuprului, Aurului și Fierului ”Minvest” SA s-a constituit parte civilă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura