Cum putem renunţa să cotizăm la Pilonul II de pensii

18 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Adriana Năstase

Ministrul Finanţelor a anunţat recent că o persoană se va putea retrage de la Pilonul II de pensii, pe baza unei cereri individuale, după minimum cinci ani de cotizaţie.
„Pilonul II, ştiţi că aici s-a vorbit foarte mult despre câteva situaţii care ar trebui să fie subiecte de schimbare, în sensul că am vorbit foarte mult de o posibilă lărgire a ariei în care aceste fonduri de pensii să poată să investească. De asemenea, comisionul de administrare, care astăzi este de 2,5 la sută, va scădea la unu la sută”, a explicat şeful de la Finanţe.
Potrivit ministrului Finanţelor, o persoană se poate retrage, pe bază de cerere, dintr-un fond de pensii, însă după o perioadă de minimum cinci ani de participare la acel fond, iar activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând doi la sută din aceste active. „O persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deţinute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.
După aderare sau repartizare, participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora”, susţin reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Ministrul Natalia Intotero: reprezentanţii Diasporei, ambasadori ai statelor din care provin

Politicile pentru diaspora, schimbul de bune practici şi creşterea gradului de coeziune a politicilor privind ţările cu diaspora numeroasă au...

Bulina neagră, 19.03.2019

Adrian Bogdan Tănase, locuitor din Valea Jiului Pentru că a fost condamnat la doi ani şi şapte luni de închisoare,...

Bulina albă, 19.03.2019

Avram Iancu, bibliotecar şi polisportiv din Petroşani Pentru că, participând la ediţia din acest an a ultramaratonului “6633 Arctic Ultra”...

Închide