Ministrul Natalia Intotero: reprezentanţii Diasporei, ambasadori ai statelor din care provin

18 martie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Adriana Năstase

Politicile pentru diaspora, schimbul de bune practici şi creşterea gradului de coeziune a politicilor privind ţările cu diaspora numeroasă au fost temele de pe agenda reuniunii informale la nivel ministerial organizată ieri, 18 martie, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Diaspora, pe agenda europeană
La evenimentul desfăşurat la Palatul Parlamentului şi prezidat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero (foto), au participat delegaţii din Lituania, Germania, Italia, Croaţia, Letonia, Polonia, Grecia, Cipru, Slovenia, Belgia, Ungaria, Irlanda, Spania, Cehia şi Marea Britanie, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe – ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi secretarul de stat Victor Micula. Invitaţii au felicitat România pentru că, pe durata deţinerii Preşedinţiei rotative a Uniunii, a adus diaspora pe agenda dezbaterii la nivel european şi şi-au exprimat speranţa că subiectul va fi continuat şi de următoarele Preşedinţii. De asemenea, a fost reliefată relaţia unică şi indispensabilă dintre diaspora, Uniunea Europeană şi ţările de origine.
Dezbaterile au vizat modalităţile prin care ţările europene au reuşit să stabilească relaţii de colaborare economică şi culturală cu diaspora, precum şi iniţiativele de susţinere a dezvoltării lingvistice şi culturale a acesteia şi au prilejuit un schimb de bune practici la nivel european în vederea creşterii gradului de coeziune a politicilor privind ţările cu diaspora numeroasă. Totodată, au fost prezentate şi dezbătute diversele strategii naţionale privind diaspora, în statele în care există o asemenea strategie.
Ministrul Natalia Elena Intotero a reiterat caracterul de pionierat al evenimentului la nivel european privind diaspora din UE, precum şi necesitatea ca diaspora să constituie o temă pe agenda europeană.

Reîntoarcere în ţările din care provin
“Este un moment de însemnătate majoră pentru România să putem găzdui primul eveniment la nivel ministerial dedicat diasporei. Dat fiind numărul semnificativ de români stabiliţi dincolo de graniţele ţării, dar şi numărul mare de cetăţeni ai altor state membre care lucrează, studiază, trăiesc în alte ţări decât cele de origine, avem responsabilitatea să activăm mecanismele europene necesare dezvoltării şi promovării politicilor care să conducă la integrarea membrilor comunităţii aparţinând diasporei, precum şi cele dedicate sprijinirii procesului de reîntoarcere în ţările de origine”, a declarat Natalia Elena Intotero.

Majoritatea sunt bine integraţi
”Am avut schimburi de idei extrem de utile cu partenerii noştri din Uniunea Europeană – miniştri, secretari de stat, consilieri prezidenţiali, ambasadori – pe problematici ce ţin de diaspora din UE şi practicile, la nivelul statelor membre, în ce priveşte relaţia cu conaţionalii lor aflaţi în alte ţări din spaţiul comunitar. Cu toţii au felicitat România pentru că, pe durata deţinerii Preşedinţiei rotative a Uniunii, a adus diaspora pe agenda dezbaterii la nivel european şi şi-au exprimat speranţa că subiectul va fi continuat şi de următoarele Preşedinţii. Reprezentanţii diasporei sunt ambasadori ai statelor din care provin. Sunt, aşa cum au spus şi unii dintre vorbitori, promotori ai valorilor şi aspiraţiilor noastre comune. Au participat la dezbateri demnitari care sunt, ei înşişi, simboluri ale legăturilor cu diaspora: reprezentantul Italiei este născut în Argentina, din mamă spaniolă şi tată italian, iar reprezentantul Germaniei, domnul Bernd Fabritius, este născut în România. Despre români s-a spus că sunt extrem de bine integraţi în societăţile din ţările-gazdă, atât din punct de vedere social, cât şi economic. Este important ca o diaspora să îşi păstreze identitatea conferită de ţara mamă, iar această păstrare a identităţii înseamnă educaţie, cultură, mass-media”, a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră, 19.03.2019

Adrian Bogdan Tănase, locuitor din Valea Jiului Pentru că a fost condamnat la doi ani şi şapte luni de închisoare,...

Bulina albă, 19.03.2019

Avram Iancu, bibliotecar şi polisportiv din Petroşani Pentru că, participând la ediţia din acest an a ultramaratonului “6633 Arctic Ultra”...

Gura lumii, 19.03.2019

Vorbesc gurile rele că nişte politicieni de pe la noi au plecat şi ei într-o delegaţie, prin străinătăţuri. Până aici,...

Închide