Comunitate

Cum pregătesc primarii hunedoreni sărbătorile de iarnă

Magdalena Şerban

Primarii hunedoreni şi-au însuşit rolul de Moş Crăciun pentru copiii din comunităţile pe care le păstoresc. Unii le oferă tradiţionalele daruri de sărbători, iar alţii fac mai mult de atât, organizând evenimente artistice în care folclorul se va îmbina cu frumoasele colinde.
Dinspre Gurasada vin veşti bune04 silviu nan_4
În jur la 180 de copii din comuna Gurasada vor primi şi în acest an pacheţele de Crăciun din partea administraţiei locale. Iar ca un cadou pentru comunitate, primăria a decis ca taxele şi impozitele din 2016 să rămână la acelaşi nivel cu cele practicate în anul curent.  „Nu organizăm Revelion în stradă. Fiecare cred că e mai bine să le ureze cele bune oamenilor dragi, aflându-se chiar lângă ei, acasă sau într-un loc drag lor. În schimb, copilaşii o să primească mici atenţii din partea noasră. E vorba de cei până la clasa a VIII-a. Dările nu le vom mări, cu doi-trei ani în urmă majorându-le pentru a ne alinia la rata inflaţiei, aşa cum a făcut toată lumea. Colectarea de la populaţie este bună în momentul de faţă. Sperăm însă ca până la finalul de an, după ce le vor intra banii de la APIA, să plătească şi cei care nu au reuşit până acum. În general nu întâmpinăm greutăţi, dar ca peste tot, nu există pădure fără uscături. Unii colegi de-ai mei se plâng că din cauza amenzilor auto neachitate, au probleme cu colectarea. La noi nu e cazul. Mai ales cei care au meseria de şofer plătesc, deoarece nu au ce face. E vorba de pâinea lor”, susţine Silviu Nan (foto), primarul comunei Gurasada.
Cei din Lelese ies la colindat cu mic, cu mare04 ciprian achim primar lelese(112)
„În 12 decembrie vom ajunge cu colinda la Muzeul ţăranului Român, în Bucureşti, iar în 19 decembrie o să participăm la Festivalul de Colinzi de la Deta (judeţul Timiş). În 26 decembrie, la căminul cultural din Lelese o să organizăm un spectacol de colinzi. Partea frumoasă este că poate să vină toată lumea, nu colindă doar ortodocşii, ci şi cei de la alte culte religioase. Avem uşa deschisă pentru fiecare. Şi copilaşii o să aibă festivitate şcolară cu prilejul Crăciunului. În anul acesta, am hotărât să facem brad doar în curtea şcolii şi la primărie. Am renunţat la iluminatul stradal de sărbători, tocmai în ideea de a păstra cât mai bine vechile tradiţii. Demult, la ţară nu se făcea aşa ceva. În acest mod, păstrăm şi obiceiul, iar cu banii pe care nu-i cheltuim pentru asta, putem să reabilităm iluminatul public pentru restul anului. E păcat de satul românesc din vârful muntelui, ca să-l împodobeşti cu neoane şi lumini artificiale. Degeaba colindăm în straie tradiţionale, dacă nu ne bucurăm de adevăratul Crăciun”, spune Ciprian Achim (foto), primarul din Lelese.
Copiii din Boşorod aşteaptă serbarea şcolară04 Ioan Grecu (1)
„Am pregătit 180 de pachete de sărbători, pe care le dăm celor până în clasa a VIII-a. Vom asista la programul lor artistic, pregătit împreună cu cadrele didactice, cu prilejul Crăciunului. Pentru părinţii şi bunicii lor avem o altă veste: am decis ca taxele şi impozitele să rămână la fel ca până acum. Codul Fiscal trebuie să-l impunem şi noi, nu se pune problema, dar ce ţine de restul nu vrem să schimbăm. Stăm destul de bine şi cu gradul de colectare pentru anul curent. Mai sunt persoane care uită să achite, fiind plecate din comună, dar rămânând cu proprietăţi în zonă. Vom rezolva şi asta, cu răbdare şi trimiţându-le înştiinţări, nu cred că nu vom remedia. Însă, oamenii trebuie să fie conştienţi că anumite investiţii locale ţin şi de dările plătite către primărie. Dacă nu sunt bani la buget, nu poţi face mare lucru. Şi aşa suntem o comună mică“, arată Ioan Grecu (foto), primarul din Boşorod.
La Băiţa 04 DINIS Damian_2 se va organiza Revelion în stradă
„În 15 decembrie vom avea un spectacol de colinzi în cadrul căruia vom acorda distincţia de Cetăţean de Onoare al comunei Băiţa medicului veterinar Constantin Mihăilă, pentru contribuţia pe care şi-a adus-o de-a lungul anilor, sub formă de ajutor oferit comunităţii noastre şi, mai ales, bisericilor de la noi. Apoi, în noaptea de Revelion vom ciocni un pahar de şampanie şi de vin fiert, vom savura o felie de cozonac şi vom petrece cu toţii, în faţa primăriei. O să fie şi câteva momente artistice, cu precădere folclorice, şi un foc de artificii care să marcheze trecerea în noul an. Cât priveşte Moşul, cei mici vor primi de la noi câte un pachet de Crăciun, în cuantum de 40 de lei. Am pregătit în jur de 250 de pachete-cadou, pe care le vom oferi copiilor după festivitatea şcolară”, arată Damian Diniş (foto), primarul comunei Băiţa. Acesta a adăugat că anul 2016 nu vine cu scumpiri, aşa că localnicii pot sta liniştiţi, măcar la nivel local nesuplimentându-se birurile.
Aninoasa a intrat deja în atmosfera de sărbătoare04 Nicolae Dunca
„În cele două spaţii unde sunt amenajate locurile de joacă vom avea doi pomi de Crăciun. Copilaşii vin cu colinda, se organizează festivităţi la şcoală, iar de Sfânta Varvara am depus coroane la troiţa din localitate. Ne-am pregătit cu ghirlande de sărbătoare, iar preşcolarii şi şcolarii vor primi din partea administraţiei locale nişte pachete cu dulciuri. Şi de 1 Decembrie am petrecut împreună cu cetăţenii, fiind puse la bătaie o mie de porţii de fasole cu cârnaţi, ţuică, vin şi bineînţeles, muzică. Din 2012, de când am preluat frâiele primăriei, aşa cum am promis, mă ţin de cuvânt, marcând evenimentul istoric în acest mod. Până acum ne descurcam cum puteam, dar am reuşit să obţinem o derogare de la bugetul local. Şi apropo de acesta, doresc să-mi anunţ concitadinii că nu vom mări taxele pentru 2016, le lăsăm la acel prag minim prevăzut de lege, concomitent cu adaptarea la cerinţele Codului Fiscal. Şi aşa populaţia e săracă şi avem destule probleme sociale, aşa că numai împovărarea cu alte pretenţii financiare mai lipseşte. Totuşi, în ciuda greutăţilor, gradul de colectare pe 2015 a depăşit 90 de procente. Persoane juridice sunt puţine pe raza noastră administrativ-teritorială, dar sunt serioase. Şi cetăţenii au priceput că dacă vor drumuri asfaltate şi iluminat stradal, trebuie să-şi achite impozitele”, declară Nicolae Dunca (foto), primarul din Aninoasa.
Moşul din Veţel e destul de darnic04 Ioan Hentiu - Primar Vetel 9826
„Am asigurat fondurile necesare pentru unităţile de învăţământ din comună. E vorba de 224 de copii care de sărbători primesc câte un pacheţel în valoare de 100 de lei. În data de 20 decembrie, la căminul cultural din Leşnic va avea loc un spectacol de colinde în interpretarea unor oameni ai locului. De Revelion nu organizăm acţiuni speciale, fiecare petrecând pe unde şi cum doreşte. Dacă ni se solicită spaţiu pentru acest lucru, avem de unde să le punem la dispoziţie celor care doresc. Pentru 2016 nu vrem să majorăm nici taxele, singurele modificări care se vor face reprezintă obligaţiile impuse de Codul Fiscal. Problematice în ce priveşte colectarea impozitelor sunt amenzile. Pentru acestea, atât cât ne permite legea, facem toate demersurile necesare astfel încât să recuperăm creanţele.  De la somaţii de plată, până la executări şi acţiuni în instanţă, le aplicăm pe toate, în funcţie de caz, subliniază primarul din Veţel, Ioan Henţiu (foto). Făcând referire la 2015 per ansamblu, concluzia trasă de primar este că urmează să se despartă de un an greu din multe puncte de vedere. Cel mai puternic au fost afectate investiţiile, deşi norocul unor proiecte pe fonduri europene a surâs administraţiei locale pe diferite axe de finanţare, dar a venit la pachet şi cu includerea unor cheltuieli neeligibile, care au fos suportate de la bugetul comunei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura