Cum ne protejăm apometrele de îngheţ

Având în vedere temperaturile scăzute, Apa Serv Valea Jiului SA revine cu câteva recomandări privind protecţia contoarelor şi branşamentelor de alimentare cu apă împotriva îngheţului:
Dacă apometrul este montat într-un cămin, este recomandabil să existe un capac care închide căminul etanş. Capacele şi ramele căminelor de apometru sau de canalizare trebuie curăţate de praf sau pământ, şi, eventual, unse cu vaselină sau produse similare.
Astfel, în caz de îngheţ, acestea vor putea fi manevrate cu uşurinţă. În cazul în care capacele sunt confecţionate din tablă, este indicat, din acelaşi motiv, să se pună o folie de plastic sub capac. Este bine să se facă verificarea robineţilor din căminele de apometru care închid traseul dinspre reţeaua interioară, pentru a se observa dacă acestea pot fi manevrate cu uşurinţă.
De asemenea, în perioada rece, utilizatorii au obligaţia de a lua măsuri pentru izolarea apometrului cu materiale termoizolante (polistiren, vată minerală) şi asigurarea microclimatului pentru apometrele montate în scările de bloc (închidere uşi, geamuri sau la nevoie înlocuirea acestora). În cazul apometrelor cu citire la distanţă nu este necesar să se lase liber vizorul aparatelor pentru citirea consumului şi pot fi acoperite integral cu materiale termoizolante. Pentru apometrele amplasate în subsoluri, recomandăm reducerea suprafeţelor gurilor de ventilaţie pentru a menţine temperatura peste limita de îngheţ a contoarelor.
Îngheţarea contorului determină blocarea şi deteriorarea sa, iar acest lucru poate duce la inundarea căminului sau lipsa apei. Protejarea contorului, precum şi protejarea şi verificarea instalaţiei interioare, pe traseul de la contor până la consumator, este obligaţia utilizatorului. În cazul în care contorul sau instalaţiile de apă se defectează din cauza îngheţului, nefiind protejate corespunzător, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.
Eventualele probleme legate de funcţionarea contoarelor sau a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, pot fi semnalate Dispeceratului Apa Serv Valea Jiului, la numerele de tel.: 0254-541.861; 0354-108.203, 0725-681.329, 0766-068.152.

(Biroul de Presă al Apa Serv Valea Jiului)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.