Cum ne face orasul nostru mai culti…

21 aprilie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Citeam zilele trecute un articol referitor la Cluj. Veniserã acolo niste profesori universitari nemti, de la o facultate de arhitecturã.

S-au plimbat ei prin Cluj si au zis cã au învãtat foarte multe despre cum nu trebuie procedat. Au decis cã, exceptie fãcând centrul vechi, restul orasului a fost pur si simplu destructurat începând cu perioada comunistã.
Pãstrând proportiile, am privit cu mare atentie la Deva noastrã, pe care o critic, dar la care tin si la care mã raportez, dacã tot nu am plecat pânã acum de aici. Nu e greu de ramarcat ceea ce am spus si cu alte ocazii – orasul îsi meritã atributul de cochet, dar, desi nu e mare, prezintã aceeasi diferentã substantialã între centrul vechi si constructiile noi. Cu pãrere de rãu, trebuie sã remarc faptul cã nu existã în Deva nici o ctitorie comunistã sau constructie post-decembristã care sã se ridice la nivelul celor construite pânã în 1930. Dovada cea mai bunã este vadul comercial pe care îl are asa-numitul centru vechi, între blocul turn de la Casa de culturã si clãdirea superbã a Consiliului Judetean. Bulevardul Decebal este rece, bãtut de vânturi, pentru cã a fost conceput pe directia predominantã a curentilor de aer, fãrã sã facã cineva vreun studiu de urbanism.
Centrul vechi este pagina de culturã a orasului. Instinctiv, oamenii îi cautã cãldura si intimitatea. Autoritãtile au rãmas în vechile clãdiri administrative si nu cred cã s-ar simti mai bine în blocul ridicat prin 1984 în centrul care urma sã devinã civic.
Deva e mai ales centrul ei secesion, centrul care o leagã de Europa, centrul prin care s-a salvat de la uniformizarea comunistã. Iar Cetatea este blazonul.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Mai, luna lansarii candidatilor pentru PE

PNL, PDL si UDMR îsi lanseazã candidatii pentru Parlamentul European (PE), în primele zile ale lunii mai. Dacã liberalii si...

Talentul învinge vârsta

Maestra FIDE Daria Visãnescu (foto) a cucerit într-o manierã clarã titlul de campioanã nationalã la categoria 14 ani, desi ea...

Trei localitati afectate de un nor de zgura

Supãrare mare pe capul gospodinelor din satele Bejan, Cãinel si Chiscãdaga. Dupã ce si-au fãcut casele lunã si bec, primenind...

Închide