Politica si administratie

Cum își bat joc liberalii de pesediști

Sorina Popa

Surse guvernamentale au lansat, ieri dimineață, de la Palatul Victoria, in­formația conform căreia rotativa gu­vernamentală prin care Marcel Ciolacu ar urma să fie prim-ministru de la 1 iunie e posibil să fie amânată, eventual până la toamnă, scrie digi24.

Ce are războiul cu rotativa?
Liderii PSD au reacționat vehement, iar Marcel Ciolacu a arătat că refuză un asemenea scenariu. Dorința liberalilor ar fi ca Nicolae Ciucă să rămână premier, și, odată cu el, și ministrul de Interne, Lucian Bode, secretarul general al PNL, căruia președintele Klaus Iohannis i-a cerut să-și dea demisia pentru a nu mai afecta imaginea partidului din cauza implicării sale în scandalul lucrării de doctorat plagiate. Pretextul invocat de sursele guvernamentale citate ar fi o previzibilă contraofensivă a Rusiei în Ucraina, ceea ce ar însemna că situația pe front s-ar putea agrava, iar „România are nevoie de stabilitate”. Bomba politică a amânării rotativei guverna­men­­tale a fost aruncată la o zi după ce pre­ședintele PSD, Marcel Ciolacu, de­clarase, într-un interviu la Prima News, că „Nu va fi nici un scandal” legat de schimbarea premierului, conform pro­tocolului Coaliției.

„Să ieșim din zona speculațiilor”
„Eu cred categoric că rotaţia va avea loc. Nu va fi cu niciun scandal. Sunt ferm convins că şi preşedintele va face de­sem­narea care va veni din partea PSD. În acest moment eu sunt această de­sem­nare şi îmi doresc ca această coaliţie să ţină până la sfârşitul anului 2024. Nu am văzut niciodată vreo declaraţie a pri­mu­lui ministru Nicolae Ciucă cum că acest acord nu se va respecta. Este posibil până la 1 iunie să avem totul desfăşurat”, a afirmat Ciolacu, duminică seară, la Prima News. Noua temă de scandal i-a luat prin surprindere pe liderii PSD, care au respins categoric ideea ca Nicolae Ciucă să rămână prim-ministru și după 1 iunie. Marcel Ciolacu a declarat, la par­la­ment, că „este o temă falsă”. „Exclus! Nu suntem la talcioc, nu facem tocmeală”, a spus Ciolacu. ”Eu am zis să avem o discuție aplicată împreună cu domnul prim-ministru și ministrul MIPE astfel încât să nu stricăm funcționarea Par­la­men­tului și Guvernului. S-ar putea să nu fie nicio amânare, să închidem mai de­vreme, în funcție de actele normative în desfășurare. Exclus, altfel nu mai facem rotativă. Am vorbit cu domnul prim-ministru să avem o abordare res­pon­sa­bilă. În primul rând e o temă falsă ce se discută în acest moment. Această temă se vehiculează în lipsa altor teme. Ci­neva să nu facă propunerea? Avem niște discuții cu niște oameni res­pon­sabili. Să ieșim din această zonă de spe­cu­lații”, a declarat președintele PSD. Pro­tocolul Coaliției de guvernare pre­ve­de ca la finalul lunii mai să se producă o schimbare de funcții între PNL și PSD. PSD ar trebui să primească postul de prim-ministru, iar PNL unele dintre mi­nisterele deținute în prezent de PSD. Se discută însă de o renegociere a pro­to­colului, pentru că social-democrații nu vor să renunțe la Ministerul Transpor­turilor, iar liberalii vor ca Marcel Boloș să ră­mână la Fonduri Europene.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura