ActualitateFlash

Cum funcționează mafia jackpot-urilor în cazinourile românești. Funcționarii publici au ajuns să-și spele șpăgile la păcănele

Un expert în domeniul jocurilor de no­roc a explicat, pentru Gândul, cum merg mână în mână cu mafia păcănelelor unii dintre funcționarii publici asupra că­rora planează suspiciuni de corupție. Specialistul susține că răufăcătorii se folosesc de unele softuri speciale care le permit să manipuleze câștigurile de tip jackpot.

Ce soft dorește
În cursul anului 2015, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a obligat toate societățile în care funcționau apa­rate electronice de jocuri de noroc, denumite popular „păcănele”, să se co­necteze la serverul ONJN pentru a le putea fi urmărite încasările.
Un expert în domeniul jocurilor de noroc a explicat, pentru Gândul, că legis­lația a permis fiecărei firme în parte să folosească ce soft dorește, astfel că unele societăți au speculat această lacună pentru a manipula câștigurile.
Sursa citată a precizat că miza o re­prezintă câștigurile de tip jackpot, adică o sumă de bani pusă la bătaie din partea cazinoului, care poate fi câștigată în ca­zul în care jucătorul reușește să obțină o anumită combinație pe rolele aparatelor de tip slot.
Acest jackpot nu reprezintă o sumă fixă și ajunge, în mod curent, la valori cuprinse între 5.000 și 50.000 de euro, în funcție de cazino.
În acest sens, este suficient un buton virtual de pe ecranul telefonului mobil, pentru ca acest jackpot să fie câștigat în momentul și la aparatul dorit de cel care controlează softul respectiv.
Ca urmare, spune expertul, unii func­țio­nari publici, care activează fie în struc­turile Ministerului de Interne, Minis­te­rului Justiției ori în alte instituții de stat ex­puse actelor de corupție, își spală banii încasați cu titlu de mită prin câș­tiguri fictive la jocurile de noroc. Iar a­ceste câștiguri presupun tocmai câști­ga­rea unor astfel de jackpot-uri consis­tente.

Lovită de DIICOT
Procurorii DIICOT au descins, marți dimineață, la 26 de adrese din judeţele Caraş-Severin,Timiş, Arad şi Hunedoara, la persoane suspectate de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe in­formatice, fraudă informatică şi eva­zi­u­ne fiscală.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, „din cercetări a reieşit că, în perioada sep­tem­brie 2019 – decembrie 2023, 26 de persoane, din judeţele Caraş-Severin şi Timiş, administratorii şi angajaţi ai două societăţi comerciale din judeţul Timiş, precum şi alte persoane, ar fi constituit un grup infracţional organizat, având drept scop obţinerea unor sume im­por­tante de bani, prin fraudarea aparatelor de jocuri de noroc de tip slot machine, din mai multe locaţii din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara”, a precizat sursa citată.
Astfel, membrii grupului infracţional ar fi intervenit asupra contoarelor apara­te­lor de joc cu ajutorul unor dispozitive şi programe informatice, crescând în mod artificial câștigurile care trebuiau acor­date potenţialilor jucători.
De asemenea, ar fi modificat pa­ra­me­trii de acordare a jackpot-ului şi a pro­cen­tajului de câştig, însuşiindu-şi sume mari de bani. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura