Comunitate

Cum avem starea de bine la şcoală

Între 13 iunie și 16 iunie a avut loc o întâlnire a profesorilor din Europa găz­duită de Franța la Centrul Național de Educație din Poitiers. Acolo au par­ticipat 19 țări și 45 de profesori, iar tema discuției a fost „Educație de ca­litate și starea de bine la școală”.

Vizita la o școală rurală
„Profesorii au observat sistemul edu­ca­țional francez și modul în care aceas­tă temă este pusă în practică. Au fost patru zile de activități în Institutul de Studii Avansate în Educație și Formare în Chasseneuil du Poitou (lângă Poitiers). Reprezentații țărilor parti­ci­pan­te și-au prezentat modul în care aceștia in­ter­ac­ționează cu elevii lor oferindu-le o stare de bine sau cum se simt ei în ca­drul școlii lor. Institutul francez a pre­zentat profesorilor cum vede Comisia Europeană această problemă a stării de bine și ce urmează să fie schimbat la nivel european, cum pot fi elevii ajutați de către profesori în situații mai deli­cate sau ce înseamnă sănătatea men­tală în raport cu starea de bine ce poate fi adusă la clasă.
S-a adus în discuție și o metodă de crearea a unei stări de bine atât pentru profesori cât și pentru elevi referindu-se la un anume tip de respirație, care pe termen lung poate avea efecte be­ne­fice pentru organism. O altă activitate a fost vizita la o școală primară dintr-o zonă rurală de lângă Poitiers. Partici­pan­ții au putut observa modul de lucru al profesorilor cu elevii lor dar și spațiile destinate învățării. Vizita la un Atelier Canope, acesta este un operator al Mi­nisterului Educației Naționale și Ti­ne­re­tului. Misiunea este formarea pe tot par­cursul vieții, dezvoltarea profe­sio­nală a cadrelor didactice, a compe­ten­țe­lor digitale și de mediu.
Această vizită de studiu a dat posi­bi­li­tatea profesorilor să înceapă noi cola­bo­rări pentru a scrie pe viitor proiecte Erasmus. Agenția Națională pentru Pro­grame Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din România a avut două locuri disponibile pentru acest eveniment. Din aplicațiile depuse de profesori, județul Hunedoara a avut ca reprezentat pe profesoară Mirela-Adriana Costan, de la Școala Gimnazială Zam. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.