Cum au votat hunedorenii stabiliţi în Italia, Republica San Marino şi Malta

Corespondenţă din Rimini, Italia, de la Costache Aoanei-Rahoveanu

Hunedoreanul Costache Aoanei-Rahoveanu este stabilit de peste un sfert de secol în Italia, în localitatea Riccione, provincia Rimini, regiunea Emilia Romagna.

Cititor fidel şi chiar colaborator al cotidianului nostru, acesta ne-a transmis, ieri, cum au votat românii, dar în special hunedorenii stabiliţi în regiunea Emilia Romagna. Potrivit acestuia, faţă de alegerile prezidenţiale din 2014, când în toată Italia au fost doar 10 secţii de votare, sau faţă de alegerile europarlamentare şi referendumul din 2018, când au fost doar 11 secţii de votare în întreaga Italie, acum, la alegerile prezidenţiale din acest an, pe lângă faptul că au fost alocate trei zile în care românii stabiliţi aici au putut vota, au funcţionat… 142 de secţii de votare. Fapt care a dat posibilitatea unui număr foarte mare de cetăţeni români stabiliţi în Peninsulă să-şi exercite votul.
De pildă, în regiunea Emilia Romagna, unde locuieşte corespondentul nostru, funcţionează 11 secţii de votare, în capitalele de provincii şi în principalele localităţi. Aici, ne-a transmis Aoanei-Rahoveanu, au votat peste 900 de hunedoreni, pe lângă românii din alte judeţe stabiliţi în regiune. Iar din aceşti 900 de hunedoreni, circa 350 au votat la secţia din Rimini, capitala provinciei cu acelaşi nume. Lor li s-au adăugat încă aproximativ 100 de hunedoreni, stabiliţi în Republica San Marino şi Malta.
Corespondentul nostru a ţinut să precizeze că în comparaţie cu anii precedenţi, în acest an, alegerile din diaspora au fost mult mai bine gândite şi organizate. În secţiile de votare au funcţionat comisii compuse din persoane competente şi amabile, procesul electoral desfăşurându-se civilizat şi în ritm alert, ceea ce a mulţumit oamenii veniţi să voteze.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.