Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

10 noiembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Magdalena Şerban

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Porţile Europei. O istorie a Ucrainei, de Serhii Plokhy, apărută la Editura Trei, Bucureşti – 2018. Scrierea promovează povestea pământului scăldat în sânge, care a fost de atâtea ori câmpul de bătălie, dar şi grânarul Europei.

Istoria Ucrainei este prezentată în perspectiva de lungă durată de la Herodot şi până la caderea Uniunii Sovietice şi conflictul ruso-ucrainean. Titlul este o metaforă, dar nu una care nu trebuie luată în serios sau catalogată ca truc de marketing. Europa este o componentă importantă a istoriei Ucrainei, la fel cum şi Ucraina face parte din cea europeană. Situată la extremitatea vestică a stepei eurasiatice, Ucraina a slujit drept poartă către Europa, timp de secole la rând.

Serhii Plokhy este profesor de istorie ucraineană la Universitatea Harvard, unde deţine Catedra Mihailo Hruşevski, şi director al Institutului de Cercetări Ucrainene în cadrul aceleiaşi universităţi. Este autorul a numeroase lucrări de specialitate – traduse în mai multe limbi şi încununate cu premii prestigioase – dedicate Ucrainei şi Rusiei, spaţiului est-european şi istoriei sale intelectuale, culturale şi politice.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Anunţ finanţe, 11.11.2019

Fotbal, Liga a III-a. Egaluri pentru echipele hunedorene

În etapa de la finalul săptămânii, cele două echipe hunedorene din Liga a III-a au jucat în deplasare. Ambele au...

ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Vieţi grele, vieţi uşoare… (2)

Revenim la partea a doua a discuţiei de săptămâna trecută, pentru a analiza mai departe cauza vieţilor grele, pline de...

Închide