Cum au votat hunedorenii la Referendumul care nu va fi validat

8 octombrie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat rezultatele Referendumului pentru modificarea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie. Majoritatea covârşitoare a hunedorenilor care s-au prezentat la urne au votat „DA“ propunerea de modificare a Legii fundamentale a ţării. Referendumul însă nu va fi validat, deoarece nu a întrunit pragul de participare de peste 30 la sută de alegători din totalul celor înscrişi pe listele electorale permanente.
Din datele BEC, la noi în judeţ şi-a exprimat opţiunea de vot un număr de 86.210 de persoane. Dintre acestea, 78.730 de hunedoreni au votat „DA“, iar 5.708 au spus „NU“ modificării Constituţiei. Alte 1.800 de persoane din judeţ şi-au anulat votul. La nivel naţional, datele arată în felul următor: 3.857.308 de români s-au prezentat la vot. Dintre aceştia, 3.531.732 au pus ştampila pe „Da“, reprezentând 91,56 la sută din totalul participanţilor, iar alţi 249.412 pe „Nu“, adică 6,47 la sută. Totodată, peste 76.000 de voturi au fost nule.
Prezenţa la Referendum la nivel naţional a fost de 21,10 la sută, iar în judeţul Hunedoara s-a înregistrat o prezenţă de 22,19 la sută.
Referendumul a avut ca punct de plecare iniţiativa Coaliţiei pentru Familie care a propus modificarea articolului din Constituţie care defineşte familia. Propunerea a fost ca aliniatul (1) din articolul 48, care are următorul conţinut: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi“, să fie înlocuit cu „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta îşi propunea „să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soţi» (…) ar putea să-l aducă în conturarea noţiunii de «familie», a raportului dintre «familie» şi dreptul fundamental al bărbatului şi al femeii de a se căsători şi a întemeia o familie”.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Telecabina de la Cetatea Devei este în revizie tehnică

Astăzi, marţi, telecabina care facilitează accesul turiştilor în Cetatea Devei se află în revizia tehnică lunară.

Biciclişti accidentaţi

Un bărbat de 65 ani din Deva, în timp ce conducea bicicleta pe DJ-708 E, din direcţia Deva - Cîrjiţi,...

Salvamontiştii români, pe locul trei în Dolomiţi

Rezultat de excepţie pentru echipa Salvamont România la competiţia ”Dolomiti Rescue Race - 2018”, unde a ocupat locul trei pe...

Închide