Cum au muncit parlamentarii noştri (I)

05 senatNatalia Bumbac

Parlamentarii hunedoreni din Legislativul 2012 – 2016 au tras linie la al treilea an de mandat. O perioadă în care s-au petrecut mai multe evenimente politice, cum ar fi schimbarea Guvernului, dar care cu siguranţă a fost dominată de acţiunile justiţiei. Judeţul Hunedoara este reprezentat în Parlamentul României de trei senatori, Haralambie Vochiţoiu, de la UNPR, Mariana Câmpeanu şi Dorin Păran, de la PNL. O mare parte din activitatea senatorilor este reflectată pe pagina de Internet a Senatului, unde fiecare intervenţie sau iniţiativă legislativă a acestora este înregistrată, hunedorenii putând să vadă gradul de implicare al celor pe care i-au trimis în Parlament şi felul în care le reprezintă interesele.
A susţinut modificări de legi importante
Pe perioada anului 2015, senatorul Mariana Câmpeanu s-a implicat în 22 de iniţiative legislative. Acestea au privit modificarea unor legi importante, cum ar fi cea a Educaţiei Naţionale sau a Codului de Procedură Civilă. De asemenea, senatoarea a fost preocupată de legile privind reforma în sistemul de sănătate, cea a statutului aleşilor locali, dar şi despre mult disputata lege privind votul prin corespondenţă a românilor din afara graniţelor ţării. De remarcat este faptul că, dacă în primii doi ani de mandat senatorul votat de hunedoreni a avut în total două iniţiative legislative, în 2015 aceasta a avut o activitate mult mai consistentă. Un alt capitol la care Mariana Câmpeanu s-a implicat intens, este cel al luărilor de cuvânt în plen, unde a susţinut peste 30 de discursuri. Totodată, senatorul a susţinut cinci moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta şi a miniştrilor din acel cabinet. La alte rubrici, cum ar fi cele dedicate declaraţilor politice, interpelărilor, întrebărilor sau interpelărilor adresate primului ministru, Mariana Câmpeanu nu a bifat nimic.
Activ la toate capitolele
De pe pagina de prezentare a senatorului Haralambie Vochiţoiu reiese că acesta nu a fost trimis degeaba în Parlament. Pe parcursul anului 2015, parlamentarul s-a implicat în 28 de iniţiative legislative, situându-se pe primul loc printre colegii săi din judeţ la acest capitol. La multe dintre aceste propuneri legislative, cum ar fi cea a primului loc de muncă sau a mineritului, fiind autor. Alte preocupări privind iniţiativele legislative ale lui Haralambie Vochiţoiu au vizat modificările aduse legilor care reglementează sistemul de pensii, dar şi cele care ţin de sectorul agricol. Senatorul hunedorean a mai vorbit de la tribuna Senatului de 37 de ori în acest an, dar a înregistrat şi 17 declaraţii politice. Haralambie Vochiţoiu a mai adresat 30 de întrebări ministerelor din componenţa Guvernului, pe diverse teme, majoritatea lor fiind despre problemele cu care se confruntă judeţul Hunedoara. Totodată, a formulat 18 interpelări la adresa Executivului, dintre care cinci au fost adresate primului ministru.
Preocupat de situaţia CEH
Conform paginii de prezentare a Senatului, senatorul Dorin Păran nu s-a implicat în 2015 în nici o iniţiativă legislativă. În schimb, a fost foarte activ la capitolul declaraţii politice, susţinând 12 astfel de declaraţii. Senatorul hunedorean a susţinut şapte moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta şi a miniştrilor din componenţa acelui Executiv, aşa cum de altfel au procedat toţi colegii săi liberali în perioada în care se aflau în opoziţie. Dorin Păran a mai adresat o întrebare anul trecut către Ministerul Economiei, care a avut drept subiect situaţia dezastruoasă de la Complexul Energetic Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.