Expertiza INSEMEX cu privire la incendiul de la Colectiv generează emoţii

02 gaman-insemexOana Mihnea

Discuţiile şi controversele pe tema incendiului din Clubul Colectiv, de la sfârşitul lunii octombrie, în urma căruia au pierit 63 de persoane, par să nu se mai încheie. Asta, până când specialiştii de la INSEMEX Petroşani nu vor finaliza expertiza privind cauzele care au dus la producerea tragediei. Această expertiză este la un pas de a fi încheiată, însă sunt anumite voci care ridică semne de întrebare.

Sunt motive de îngrijorare?
La mijlocul lunii decembrie, specialiştii de la institutul petroşănean au primit materialele necesare, astfel încât reconstituirea incendiului de la Colectiv a putut fi efectuată. Totul s-a desfăşurat la solicitarea şi sub coordonarea Parchetului General, care instrumentează dosarul în care se caută vinovaţii pentru moartea celor 63 de tineri. Recent, fostul preşedinte al statului, Traian Băsescu, a declarat că este îngrijorat de întârzierea expertizei, spunând că există ceva care nu se leagă în ceea ce priveşte prezentarea rezultatelor finale. „Probabil, rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu. (…) Eu am mai văzut expertize între două ape. (…) Cred că ceva nu se leagă. (…) să nu apară expertiză după ce s-au făcut toate probele, am fost asiguraţi public că s-a făcut o simulare nu chiar la dimensiuni, dar utilizând aceleaşi materiale… Îmi vine foarte greu să cred că această expertiză este permis să fie amânată“, a afirmat Traian Băsescu, la un post central de televiziune.

Pe ultima sută de metri
La polul opus, conducerea INSEMEX Petroşani susţine că documentul trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică, iar la final va fi prezentat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. „Facem toate eforturile, iar resursele noastre s-au concentrat pentru realizarea acestei expertize. Nu este vorba despre nici o întârziere, procedura îşi urmează cursul în condiţii normale, ba mai mult, cu celeritate, având în vedere importanţa acestui caz. La sfârşitul acestei luni, sau cel târziu la începutul lunii februarie, expertiza va fi finalizată, iar raportul va fi întocmit cu rigurozitate. Am terminat experimentele şi urmează să le punem cap la cap, pentru a avea concluzia finală. Altceva nu vreau să comentez vizavi de declaraţiile lui Traian Băsescu“, a precizat Artur Găman (foto), directorul general al INSEMEX Petroşani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.