Actualitate

Cum arată satul pesimiștilor din țara cea mai fericită de pe Pământ: „Ai ajuns aici. Încă mai e timp să te întorci”

Se spune că speranța nu moare niciodată. O întorsătură neaștep­tată a sorții readuce speranța și într-o localitate din adâncul pă­durilor finlandeze, scrie Digi24.

Peste 60 de ani
Aici trăiesc mai puțin de 3.000 de oameni, iar populația a tot scă­zut în ultimii ani. Satul părea con­damnat. Dar acum, datorită a doi tineri, Santeri și Oskari (foto), lu­crurile s-au schimbat. Ambii sunt pe­simiști declarați. Cu toate aces­tea, în loc să se complacă în această stare, o sărbătoresc.
Acest pub s-a închis de mult. Și tot ce a mai rămas din inventarul acestui magazin sunt două scau­ne. La intrarea în localitate există un semn care spune: „Ai ajuns în Puolanka. Încă mai e timp să te întorci”. Este ca un orășel pe moar­te, în mijlocul Finlandei, cu o po­pulație de doar 2.400 de oameni – cei mai mulți au peste 60 de ani, iar tinerii nu vor să rămână aici. Dar acești doi oameni rămân fideli lo­cu­lui natal: Oskari și Santeri, de la Aso­ciația Pesimiștilor. Și tocmai pe­simismul lor este cel care a stâr­nit speranțe pentru un nou în­ceput.
Umor tipic finlandez
„Am acceptat faptul că nu pu­tem reînvia Puolanka. Nu este ceva care ne întristează. Încercăm să găsim latura amuzantă. Deci putem glumi despre asta, iar oa­menii pot râde de acest lucru”, spu­ne Santeri Rahkamaa, de la Aso­ciația Pesimiștilor din Puolanka. „Cine spune că pesimismul ar tre­bui să fie așa? De ce să nu poți zâmbi dacă ești pesimist?“ se în­treabă colegul său, Oskari Haapalainen, Tocmai acești autoproclamați pe­simiști sunt cei care au adus un motiv de optimism. Cafeneaua Pesimiștilor face afaceri bune. Turiștii cumpără tricouri și nasturi cu mesaje pesimiste din magazi­nul de alături. Împreună cu prie­tenii săi, Oskari a realizat și video­cli­puri ironice despre localitate. Cei doi pesimiști au făcut cu­nos­cut orășelul peste tot. „E amuzant – umor tipic finlandez”, spune unul dintre tineri. „Acest tricou spune: „Sunt supărat azi. Și asta e în regulă. Asigurările sociale tocmai m-au informat că pensia mea ur­mează să fie majorată cu 3%. Sunt încă doi euro pe lună!” – exem­pli­fică el.
Campania pesimiștilor sporește popularitatea locului Realitatea contrazice speranța unui viitor strălucit aici. Populația a scăzut cu peste jumătate din anii 1980 și continuă să scadă de la un an la altul. Localitatea încă are școli și o casă de bătrâni. Întrebarea este cine mai vrea să trăiască în pădurile din Finlanda?. Dar primarul spune că tocmai natura este cea care atrage. Campania de pesimism nu a făcut decât să sporească popularitatea localității. El este convins că, în curând, populația va începe să crească. „Cred că tot mai mulți oameni vor dori să se mute în zone în care există natură virgină și mult spațiu de locuit. Și avem destul loc. Mai exact, un kilometru pătrat de persoană. Deci nu trebuie să vă faceți griji în privința vecinilor”, spune primarul din Puolanka, Harri Peltola, cu aceeași notă de umor. Pesimismul, marca înregistrată a locului Oskari și Santeri susțin că sunt printre cei mai fericiți oameni din localitate. De altfel, pentru al cincilea an consecutiv, finlandezii au fost desemnați într-un raport cei mai fericiți oameni de pe Pământ. „Cred că toată chestia asta cu pesimismul se potrivește foarte bine în viața lor. Oamenii nu se așteaptă la multe, așa că se mulțumesc cu mai puțin”, spune Santeri Rahkamaa. „Iar dacă am avea cu adevărat probleme foarte serioase, poate că nu am face lucruri distractive precum pesimismul, nu am depune atâta efort. Poate ar trebui să facem altceva”, recunoaște și Oskari Haapalainen. Pesimismul a devenit marca înregistrată a locului. Dar îl va salva, oare, de la dispariție? Cel puțin oamenii de aici fac tot posibilul să se întâmple asta – cu un strop de optimism și o porție mare de umor.