Actualitate

Cum arată garsonierele-sicriu în care trăiesc chinezii. Tu n-ai putea să reziști nici măcar 5 minute într-una

Imagini greu de privit cu gar­so­nierele-sicriu în care trăiesc chi­nezii. Un om din altă zonă a pla­netei nu ar putea rezista nici mă­car 5 minute într-o astfel de lo­cu­ință. Cum arată garsonierele-si­criu sau cabinele-coșciug în care trăiesc chinezii. Un european, de exemplu, nu ar putea rezista nici măcar 5 minute într-o astfel de ”locuință”.

Locuințe sociale
Cu doar un an în urmă, în România, o garsonieră din Cluj, de doar 11 metri pătrați, a stârnit amu­za­men­tul întregului popor. Imobilul a adu­nat zeci de mii de comentarii pe re­țe­lele sociale, majoritatea ironice sau critice. Poate că e imposibil de crezut, însă în Asia există sute de mii de oameni care, în prezent, locuiesc în locuințe mult mai mici. Și nu vorbim de orice zonă, ci de Hong Kong. În unul dintre cele mai vizitate orașe din lume și unul din­tre cele mai importante centre fi­nan­ciare ale planetei, are loc un fe­no­men greu de explicat. În metro­po­la chineză pot fi văzute unele din­tre cele mai luxoase clădiri din lu­me. La polul opus, există și lo­cu­in­țele sociale, unde săracii trăiesc în unități subdivizate puțin mai mari de­cât un sicriu, scrie The Guardian.

Ține loc de șifonier
Aceste garsoniere-sicriu au apă­rut în Hong Kong la sfârșitul anilor 1950. În primă fază au fost ocupate în principal de noi migranți din China. Reprezentau locuințe oferite de angajator. Inițial, erau formate din paturi supraetajate metalice. Cu timpul, au suferit transformări dramatice.
Hong Kong are o populație de circa 7,5 milioane de locuitori. Fără nici un teren dezvoltabil rămas, pia­ța imobiliară din zonă a crescut. A devenit printre cele mai scumpe din lume. Loviți de prețurile care au explodat ale chiriilor, sute de mii de oameni nu au altă opțiune decât să locuiască în aceste locuințe mi­nus­cule. Vorbim de unități subdivizate în care se îmbină absolut toate utilitățile. Bucătăria și toaleta sunt lipite, iar spaţiul de dormit ţine loc şi pentru şifonier, comodă de tele­vi­zor, spaţiu de depozitare pentru di­ferite obiecte.