Politica si administratie

Cum am pierdut 40 de milioane de euro

05 Mircia Molot 9757

Nicolle Ebner

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ (foto), a adus în atenţia consilierilor judeţeni problema SC Apa Serv SA din Valea Jiului. Potrivit unui comunicat oficial al firmei de consultanţă, SC Apa Serv SA Valea Jiului riscă să nu poată accesa finanţarea de 40 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii de apă, din cauza datoriilor istorice de peste 28 de milioane de lei.

Nu pot accesa fondurile, din cauza datoriilor istorice

Pe baza proiectului de reabilitare a infrastructurii de apă în Valea Jiului, câştigat anul trecut, SC Apa Serv urma să primească o finanţare externă de 40 de milioane de euro, însă, în data de 16 decembrie 2009, la întâlnirea primarilor din Valea Jiului cu reprezentanţii Ministerului Mediului, aceştia au aflat că nu pot accesa cele 40 de milioane de euro, până când nu rezolvă problema datoriilor în valoare de 28 milioane lei. Zilele trecute, firma de consultanţă a trimis Consiliului Judeţean Hunedoara-în calitate de acţionar majoritar la SC Apa Serv SA Valea Jiului-o adresă prin care cere revizuirea financiară şi viabilizarea societăţii de apă. „Le-am atras atenţia de la început că nu vor putea accesa finanţarea, decât dacă se vor lăsa „înghiţiţi” de operatorul regional SC Apa Prod Deva, care putea accesa fondurile fără probleme. Nici nu au vrut să audă şi la acea vreme, primarii mă acuzau că vreau să desfiinţez societatea şi să concediez directorii, din cine ştie ce interese personale. Acum, se dovedeşte că am avut dreptate când am declarat că se înşală cu toţii, dacă îşi imaginează că vor putea acoperi datoriile istorice de 28 milioane lei”, a declarat preşedintele CJH.

Se caută soluţia salvatoare

Potrivit datelor oficiale, 54 la sută din cele 28 milioane lei reprezintă penalităţi de întârziere la plată a facturilor către furnizori, iar preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ, a propus intrarea SC Apa Serv Valea Jiului în insolvenţă, astfel încât, măcar creşterea penalităţilor să fie stopată, până când se găseşte o soluţie. „Şansele de accesare a investiţiei de 40 de milioane de euro sunt aproape nule. Primăriile, cele care asigură distribuţia apei în fiecare localitate din Valea Jiului, nu pot prelua datoriile societăţii Apa Serv, pentru că nu au bani. Asta înseamnă că populaţia din Vale riscă să aibă din nou apă la robinete cu program de două-trei ore pe zi”, a concluzionat Mircea Ioan Moloţ. Ieri, s-a constituit o comisie formată din 10 consilieri judeţeni, care, împreună cu primarii din Valea Jiului, au sarcina de a găsi o soluţie, pe baza căreia AGA Apa Serv Valea Jiului să stabilească o strategie de revizuire financiară şi viabilizare a societăţii de apă, aşa cum a cerut firma de consultanţă. Comisia este condusă de vicepreşedintele Ioan Rus, iar termenul pentru găsirea unei soluţii viabile este, cu mare indulgenţă, sfârşitul lunii februarie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura