; charset=UTF-8" /> Stiri si informatii de ultima ora din judetul Hunedoara - Mesagerul Hunedorean

Cum a ajuns coronavirusul să provoace panică printre hunedoreni

24 februarie 2020 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Adriana Năstase

Ne place, nu ne place, se pare că virusul ucigaş din China se apropie tot mai tare de România. Mulţi conaţionali, care se află sau s-au întors recent din Italia, fac posibil acest lucru. Oamenii sunt disperaţi, isteria i-a cuprins pe cetăţeni. Potrivit unor informaţii de la români din Italia, unii dintre concetăţenii noştri care lucrează în Italia şi revin acasă, la rude, trec prin Germania, iau de acolo maşini şi vin apoi în ţară, pentru a nu avea probleme la graniţă. Adică, ne furăm singuri căciula, cum se zice.

Adăpostul de noapte, pentru cei izolaţi
În aceste condiţii, autorităţile hunedorene au început să ia măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus.
Astfel, o celulă de criză a fost constituită la Primăria Hunedoara, pentru a preveni eventuala contaminare cu virusul COVID-19, iar printre măsurile luate a fost declararea carantinei la Spitalul municipal din Hunedoara.
„La nivelul municipiului Hunedoara, primarul a dispus ca Adăpostul de noapte pentru persoanele aflate în dificultate să fie folosit pentru persoanele care vor fi izolate timp de 14 zile. Unitatea de Asistenţă Medico-Socială «Părintele Arsenie Boca» şi Centrul Social Multifuncţional pentru Persoane Vârstnice au intrat în carantină, iar Spitalul Municipal «Dr. Al. Simionescu» intră de marţi, 25 februarie 2020, în carantină pe perioadă nedeterminată. Nimeni în afara personalului de serviciu nu va putea intra sau ieşi din spital, accesul vizitatorilor va fi restricţionat pentru a evita o eventuală răspândire a virusului. De asemenea, personalul medical va fi verificat înainte de a intra în unităţile medicale”, a informat Primăria Hunedoara. Bolnavii care se prezintă la Urgenţe cu simptome de gripă sunt testaţi pentru gripă, iar dacă rezultatul este pozitiv, sunt internaţi la secţia de Boli Infecţioase. O familie sosită din nordul Italiei s-a prezentat la spitalul din Hunedoara, fără simptome specifice coronavirusului, dar oamenii au zis că nu strică să se controleze.

Lasă pachetele la poartă
Managerul spitalului din municipiul Hunedoara, Radu Budae, spune că nimeni nu va intra în secţii, în afara personalului medical. Excepţie fac Urgenţele şi Policlinica, unde li se permite cetăţenilor să intre. Persoanele din afara unităţii vor trebui să lase pachetele pentru bolnavi la poartă, între orele 11 şi 11:30 şi 17 şi 17:30, de unde vor fi preluate de angajaţi şi aduse în saloane.

Echipamente speciale
De asemenea, ieri, şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva a intrat în carantină, accesul aparţinătorilor şi al vizitatorilor fiind interzis în unitatea medicală până la noi reglementări.
În plus, personalul medical al SJU Deva care revine din concedii petrecute în ţările în care se înregistrează infecţii cu coronavirus, cum ar fi Italia, Thailanda sau China, va rămâne acasă, în carantină, pentru 14 zile.
Sanatoriile de Pneumologie din Brad şi Geoagiu, care se află de asemenea în subordinea CJ Hunedoara, nu au restricţionat, deocamdată, accesul vizitatorilor, dar au luat măsuri de prevenire a apariţiei coronavirusului. Astfel, la intrarea în aceste unităţi medicale sunt disponibile halate, măşti, botoşei şi soluţii dezinfectante pentru mâini.
Sanatoriul din Geoagiu a cumpărat deja echipamente speciale pentru intervenţie în cazul apariţiei unor cazuri de infecţie cu coronavirus. De asemenea, la sanatoriul din Geoagiu sunt pregătite 22 de paturi pentru eventualii pacienţi care ar fi fost infectaţi cu virusul COVID-19 şi care ar trebui izolaţi.
O măsură similară a fost luată şi la Sanatoriul de Pneumologie din Brad, unde sunt 18 paturi disponibile într-un corp de clădire, separat de cel principal. La Vulcan, doi hunedoreni s-au prezentat, ieri dimineaţă, la unitatea sanitară din localitate, dar au fost lăsaţi să plece acasă. Aceştia au venit din Italia, iar în urma isteriei legate de coronavirus, oamenii au decis să meargă la spital.

Măştile, la suprapreţ
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a contactat pe Daniel Stepan, locuitor din Valea Jiului, aflat în aceste zile la Veneţia cu iubita lui. Stepan a declarat că era o adevărată nebunie, ieri, la Veneţia. „Am plecat spre Aeroportul Sant’Angelo Treviso, aflat la 30 de kilometri de Veneţia. Aici, măştile de faţă se vindeau până acum cu 10 euro, 100 de bucăţi. Acum, una se vinde cu 100 de euro. Sperăm să decolăm astăzi (n.r.-ieri) din Italia, şi să aterizăm la Cluj. Probabil vom sta în carantină, acasă“, a spus Daniel Stepan (care ne-a trimis şi nişte fotografii de la Veneţia), pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. deveana spune:

    migrantilor!cand sunteti speriati veniti acasa!
    cand sunteti bolnavi veniti acssa!
    de ce nu stati sa munciti acasa?sa construiti aici!

  2. Andrada B spune:

    Bravo, deveanca, bine ai zis ! Si acolo sistemul sanitar este mult mai bun decat aici, de ce vin? De drag ce le e de neamuri si prieteni? Ca sa ii imbolnaveasca pe toti? Pai, atunci sa stea si sa munceasca aici.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cine va fi următorul premier al lui Iohannis? Aceasta-i întrebarea!

Şoc, după decizia de ieri a Curţii Constituţionale! Aceasta a admis sesizarea conflictului între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament privind...

Bulina neagră, 25.02.2020

Robert Mihai Lazăr, cetăţean de 34 de ani, din Deva Pentru că, fiind cercetat în stare de arest preventiv, după...

Bulina albă, 25.02.2020

Flavius Sebastian Bălan, elev la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă” Deva Pentru că a cucerit Premiul I la ediţia a...

Închide