ComunitateFlash

Cum a ajuns Adriana Ştefănie, ofiţer şi şeful a 24 de pompieri militari

04 AdrianaStefanieLocotenentul Adriana Ştefănie (foto) este singura femeie ofiţer din judeţul Hunedoara care conduce o subunitate de intervenţie a pompierilor militari. O femeie frumoasă, dinamică, veselă, de care ascultă 24 de bărbaţi, şi care spune că îşi doreşte, de Ziua Femeii, doar sănătate, pentru ea, familie şi colegi.

Din spectator, în mijlocul celor care intervin
Unitatea sa este amplasată într-o zonă deluroasă, la intrarea în comuna Orăştioara de Sus, în imediata vecinătate a şoselei care duce spre cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Povestea comandantului Gărzii de Intervenţie Orăştioara de Sus a început în urmă cu cinci ani. Atunci, Adriana Ştefănie a decis să renunţe la meseria de reporter al unui post local de radio şi să se dedice unei alte mari pasiuni: aceea de pompier militar.
„Consider că meseria de pompier este o provocare, indiferent dacă eşti femeie sau bărbat. Este un mod de a-ţi demonstra calităţile, dar şi puterea de a trece peste anumite obstacole, atât în societate, cât şi în plan personal. Perioada pe care am petrecut-o ca reporter m-a determinat să trec de cealaltă parte a baricadei, adică în mijlocul acţiunii. Am ajuns astfel din mijlocul spectatorilor care privesc, în grupul celor care intervin, care acţionează”,  spune locotenentul  Adriana Ştefănie.
La început, a muncit ca subofiţer de pompieri, la intervenţii, pe ture. A stins incendii alături de colegii săi şi a participat la diverse acţiuni de salvare. Extrem de ambiţioasă, Adriana Ştefănie s-a pregătit în plus, iar după un an, a susţinut un examen prin care a reuşit să treacă în corpul ofiţerilor. Relaţiile cu foştii colegi nu s-au schimbat, iar „şefa“, cum îi spun unii dintre subordonaţi, recunoaşte că experienţa acumulată ca subofiţer a ajutat-o foarte mult în noua funcţie.

Respect reciproc, ca între colegi
„Am început prin a-i respecta pe colegii mei, iar ei mi-au întors acest respect înmulţit. Nu este greu să dai ordine unor bărbaţi, dacă acestea sunt înţelese şi respectate. Iar acest lucru se face cu o atitudine proactivă, de a acţiona în ajutorul colectivităţii. Munca noastră presupune greutăţi, obstacole, dar şi satisfacţiile sunt pe măsură“, afirmă locotenentul Adriana Ştefănie.
De aceeaşi părere sunt şi subordonaţii săi. O respectă şi spun despre ea că este o colegă excepţională. „Ca şefă, aş putea spune că se comportă ca un bărbat, atunci când este nevoie. Nu face nici o diferenţă. Probabil că asta ne ajută să ne îndeplinim misiunile mai uşor. Experienţa dumneaei, pregătirea se reflectă în misiuni. De aceea, misiunile se desfăşoară în acelaşi tempo ca atunci când am avea şef un bărbat“, declară plutonierul Constantin Adumitroaiei.

Soţie şi mamă a doi copii
Locotenentul Adriana Ştefănie este căsătorită tot cu un pompier militar şi au împreună doi copii. Cum se împacă meseria cu obligaţiile de soţie şi mamă? „Familia nu este construită pe bază de ordine, este întemeiată pe bază de liber consimţământ“, răspunde Adriana.
Când vine vorba despre copii, zâmbeşte uşor. Sunt prea mici ca să poată spune ce vor face mai târziu, în viaţă. Câteodată şi-ar dori ca părinţii să nu fie plecaţi la stins incendii şi să le spună poveşti seara, la culcare, sau să fie amândoi acasă, dimineaţa, atunci când se trezesc. „Ca orice copii, bănuiesc că şi ei îşi văd părinţii într-o lumină favorabilă şi sunt mândri de ceea ce facem noi. Am reuşit să-i facem să înţeleagă că orice meserie se face cu pasiune, iar acest lucru implică şi unele sacrificii“, afirmă Adriana Ştefănie. (Sorin Blada, Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura