Sport

CULTURISM. Concurs cu scandal și participanți suspendați pentru dopaj la București

Sala Polivalentă din București a fost gazda unui eveniment internațional privat „Olympia Amateur Eastern Europe-2022″, la care au participat 250 de sportivi, dar la care acțiunea de control doping a Agenţiei Naţio­nale Anti-Doping (ANAD) a fost împie­decată de către organizatori.

Au fugit din sală
Promotorii evenimentului „Olympia Amateur Eastern Europe-2022″ au fost doi români, Alina Popa și Claudiu Streza, iar Federația Română de Culturism și Fitness (FRCF) nu a avut nici o im­pli­care. „Din păcate, organizatorii au făcut tot posibilul să boicoteze testarea, in­vocând că este un concurs de frumu­sețe sau un eveniment cultural. După discuții aprinse, purtate timp de 45 de minute, am decis că testarea doping va avea loc, iar ofițerii de control au în­ceput misiunea și au notificat sportivii. Surprinzător și profund regretabil a fost faptul că promotorul evenimentului, Alina Popa, i-a instigat pe toți cei șapte sportive români selectați de noi să refuze controlul doping. Aceștia au semnat că refuză. Pot primi patru ani de suspendare și o amendă”, a declarat directorul general al ANAD, Gabriela Andreiașu.
Printre participanți au fost înscriși și sportivi români aflați în perioada de sus­pendare pentru dopaj. E vorba des­pre Gabriel Burlacu, Sebastian Șerpescu și Roberta Prejbeanu. Aceștia au încăl­cat interdicția impusă prin deciziile de suspendare, de a nu participa în nici o calitate în activitatea sportivă, cu ex­cep­ția celei de educație antidoping”, a dez­vă­luit directorul general al ANAD. Șerpescu a fost campion mondial de juniori, în 2020. Ofițerii ANAD au mai iden­tificat un sportiv român care a par­ticipat, deși se află în perioadă de sus­pendare. Nu l-au prins deoarece „a fugit prin altă parte a scenei când ne-a văzut, n-am mai apucat să-l notificăm. Cei care sunt în perioadă de suspendare și participă la competiții sunt suspendați 8 ani! „.