CSS Hunedoara a reluat activitatea după pandemie

Nicolae Gavrea

Aşteptată cu mult interes, decizia de reluare a activităţii în secţiile cluburilor sportive şi la nivelul liceelor cu program sportiv a fost primită cu entuziasm de către antrenori, sportive, dar şi de conducerile acestor entităţi şcolare, cele care an de an au adus rezultate remarcabile pentru judeţul nostru. După o lungă perioadă de aşteptare, sportivii au revenit pe bazele sportive şi se pregătesc pentru viitoarele competiţii. Recent am discutat cu Marieta Ilcu-Răileanu (foto), fostă sportivă de performanţă (cu rezultate deosebite la nivel mondial în proba de săritura în lungime) actualmente director al Clubului Sportiv şcolar Hunedoara.

Reporter: Doamna director, vă rog să ne spuneţi dacă la clubul pe care îl conduceţi a fost reluată activitatea sportivă, după această perioadă de pandemie şi în conformitate cu noile prevederi ale celor două ministere, al Educaţiei şi Cercetării şi ale MTS?
Marieta Ilcu Răileanu: Mă bucur să discutăm despre acest subiect incitant şi delicat, deoarece a fost destul de greu să aşteptăm aceste decizii, am stat ca pe jar, noi, profesorii şi antrenorii, dar şi copiii legitimaţi la secţiile de performanţă din cadrul clubului. E bine că cele două ministere au decis, paşii pe care trebuie să îi facem pentru a relua activitatea, mai ales la grupele de performanţă şi spun că este foarte bine că s-a discutat despre colaborarea dintre cele două ministere pentru promovarea sportului de performanţă. Se ştie şi se cunoaşte că noi, cei din cadrul cluburilor sportive şcolare şi din liceele cu program sportiv, asta facem, selectăm, antrenăm, pregătim sportivii pe care apoi îi îndrumăm spre marea performanţă. Odată fiind absolvenţi de licee, ei pot fi legitimaţi la cluburile din cadrul MTS, pot ajunge la loturile naţionale şi apoi să participe în competiţiile internaţionale pentru România.
Am primit şi noi comunicările din partea forurilor tutelare pentru reluarea activităţii, cu respectarea procedurilor legate de activitatea în bazele proprii, măsurile de siguranţă pentru sportivi şi compartimentul tehnic şi am stabilit parteneriatele pentru activitatea pe care o avem pe alte baze sportive, care nu sunt în administrarea noastră.

Reporter: Care sunt disciplinele sportive la care a fost reluată activitatea în cadrul unităţii dumneavoastră?
Marieta Ilcu Răileanu: În primul rând, să vorbim de atletism şi nataţie, CSS Hunedoara având sportivi care se pregătesc pe bazele sportive care aparţin de Primăria municipiului Hunedoara, atleţii la Stadionul Michael Klein, iar înotătorii la bazinul din oraş, dar încă la bazin aşteptăm să fie pregătit pentru această activitate. Până bazinul va fi reumplut cu apă, sportivii noştri, cei din grupa de avansaţi şi cea de performanţă, doar câţiva, se vor pregăti în bazinele exterioare.
Pentru disciplina handbal, după cum ştiţi, copiii sunt în vacanţă, iar reluarea activităţii se va face de la 1 august, când vom începe şi înscrierile în cadrul campionatelor naţionale ediţia 2020-2021 ale echipelor care ne reprezintă clubul, cele de fete junioare III şi băieţi juniori I, urmând ca aceste competiţii să debuteze la începutul lunii septembrie.
Celelalte discipline, box-ul şi luptele libere, îşi vor desfăşura activitatea în bazele noastre proprii şi vor relua pregătirea, obligatoriu, cu respectarea tuturor cerinţelor şi procedurilor impuse de ordinele ministerelor de distanţarea socială, de dezinfectare, pentru a asigura totul pentru sănătatea sportivilor şi antrenorilor.

Reporter: Aş vrea să vă întreb, dând timpul înapoi, în activitatea dumneavoastră, cea de sportivă de mare performanţă, de cadru didactic apoi, v-aţi aşteptat vreodată că veţi ajunge aceste vremuri, când ai vrea să faci sport şi să nu poţi din cauza unui virus?
Marieta Ilcu-Răileanu: Pentru toată lumea este ceva nou, pentru toată planeta este o noutate această situaţie de pandemie. A fost greu de gestionat şi va fi dificil să revenim la ceea ce considerăm că e normal. La noi, la club, am ţinut legătura cu profesorii, care au grupurile de WhatsApp, pe diferite platforme de socializare, iar antrenamentele, orele de pregătire teoretică şi pregătirea fizică s-au făcut on-line, ca peste tot, de altfel. A fost foarte greu, a trebuit să îi convingem pe copiii legitimaţi să fie răbdători şi să aştepte şi ei liniştiţi, până ne vom relua activitatea.

Reporter: Credeţi că vom ajunge să avem din nou acea normalitate pe care am avut-o, la antrenamente, la pregătire şi la competiţii?
Marieta Ilcu-Răileanu: Anul acesta va fi greu, foarte greu, spun asta şi din informaţiile pe care le primim zilnic. Va fi un an greu, criza este foarte mare, dar ne pregătim pentru cel care vine. Noi aşteptăm şi comunicările de la federaţii, unele cum sunt cea de atletism şi de handbal, au aprobat un calendar intern, dar sunt altele, cea de nataţie, de box şi cea de lupte, care nu au hotărât încă nimic, iar noi aşteptăm de la ele un calendar competiţional. În funcţie de aceste decizii, vom discuta cu antrenorii de la noi, pentru a aborda toate cele necesare pentru pregătire şi participarea la competiţii. Dar la fel de important, aşteptăm şi finanţarea necesară pentru desfăşurarea acestor activităţi, pentru ca încet, încet, să putem relua activitatea măcar cu sportivii din grupele de performanţă din cadrul clubului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.