Criza reduce litigiile de muncă

7 decembrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 Consser Tamplarie (15)

Nicoleta Popa

Numărul hunedorenilor care îşi dau în judecată angajatorii este mai mic cu aproape 300 faţă de anul trecut. Foştii angajaţi îşi reclamă şefii fie că i-au concediat abuziv, fie că nu şi-au primit drepturile băneşti.
Criza economică, şi mai ales incertitudinea locului de muncă îi fac pe salariaţi să treacă cu vederea ilegalităţile şefilor şi să accepte să primească bani mai puţini sau să nu mai beneficieze de sporuri.
„De la începutul anului, pe rolul Tribunalului Hunedoara, la secţia Litigii de muncă şi asigurări sociale au intrat 1.993 de dosare noi. Majoritatea se referă la nerespectarea drepturilor băneşti, adică 850 de dosare, restul fiind contestaţii la decizia de concediere, sau cauze care ţin de domeniul asigurărilor sociale”, a precizat Ildiko Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.
„În această perioadă, numărul persoanelor care îşi dau în judecată angajatorii a scăzut, în principal din lipsa banilor. Procesele sunt foarte costisitoare, iar dacă este nevoie şi de expertize, şi ţinând cont de faptul că mai trebuie plătit şi avocatul, se ajunge la o sumă de aproximativ 2.000 de lei, pentru un caz, însă poate fi mai mult, în funcţie de durata procesului, dar şi de complexitatea acestuia”, a declarat avocatul Diana Nemet.

Un proces durează şi jumătate de an
De regulă însă, foştii angajaţi îşi cer doar salariile pierdute şi prea puţini riscă să se întoarcă în locul din care au fost alungaţi. Codul Muncii prevede ca  persoana concediată să beneficieze de bani, din ziua în care a primit înştiinţarea şi până în ziua în care instanţa ia o decizie. Dacă, legal, instanţa trebuie să se pronunţe în cel mai scurt timp de la intrarea procesului pe rol, în avalanşa de dosare, judecătorii dau verdictul şi în cinci sau şase luni, pentru că o cauză este programată o singură dată pe lună.
Cu toate că numărul cazurilor a scăzut, la Tribunalul Hunedoara, zilnic se judecă între 70 şi 90 de litigii de muncă. Pe lângă societăţi comerciale sunt, chemate în instanţă şi instituţii de stat. În ceea ce priveşte asigurările sociale, de la începutul anului au fost depuse, la Tribunalul Hunedoara, 253 de dosare. Acestea se referă fie la faptul că angajatorii îşi dau în judecată salariaţii, fie unele instituţii, care dau în judecată firme sau persoane fizice, pentru a recupera bani de la acestea, precum impozitele.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
„România a intrat pe un nou drum”

Un număr de 410.788 de alegători cu drept de vot au fost aşteptaţi ieri, la urnele din cele 598 de...

Sentinţă amânată în dosarul „Comorile dacice”

După patru ani de proces, cele 12 persoane cercetate în dosarul căutătorilor de comori din Munţii Orăştiei au aşteptat vineri...

Sandra a revenit „acasă”

Medaliata olimpică Sandra Izbaşa (foto) a revenit la Deva, gata să-şi reia antrenamentele, după ce în luna septembrie, s-a accidentat...

Închide