Actualitate

Criza pune lacăt pe turismul hunedorean?

Carmen Cosman

Unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute locuri de agrement din judeţul Hunedoara este scos la vânzare prin licitaţie de lichidatorul firmei. Criza financiară a pus, practic, pe butuci afacerea în turism. Nici cabanele sau casele de vacanţă din zonele montane nu au scăpat de recesiunea care a lovit România, însă cumpărătorii se lasă aşteptaţi.

Complexul Strei se vinde la preţ redus
Pentru aproximativ 1,6 milioane de lei, Complexul turistic de pe malul Râului Strei poate fi achiziţionat de oricine doreşte să investească în turism. Criza financiară din România, dar şi modul extreme de greoi în care pot fi accesate fondurile europene de dezvoltare aproape au pus lacăt pe această locaţie, altă dată mult căutată de turişti sau de firmele care ofereau angajaţilor sesiuni de training împletite cu momente de relaxare.
Complexul turistic Strei, care acoperă o suprafaţă de 26.600 metri pătraţi,  este compus din trei corpuri de cazare de trei stele, cu restaurant, are sursă independentă de apă, canalizare, iluminare independentă, parcare, parc, teren de tenis, teren de fotbal, scenă, spaţiu special destinat campingului, poziţie bună pe DN7.

Afacere îngenunchiată de criză
În ciuda avantajelor oferite de locaţie, zona de agrement nu a trecut proba de foc a crizei financiare. Proprietarul acestuia, Ilie Florea, a încercat să-l înstrăineze pentru suma de 750.000 de euro, însă nu a  găsit cumpărător. Acum, complexul este scos la licitaţie de lichidatorul judiciar, care ar vrea să obţină pe el cel puţin 1,59 milioane de lei, asta după cel puţin o scădere a preţului de pornire a licitaţiei. „Criza ne-a lovit direct în cap. Noi am fost afectaţi de criză, dar şi de sistemul foarte greoi de accesare a fondurilor de dezvoltare. (…) Fondurile nu sunt făcute pentru noi, pentru poporul de rând, la ele au acces alţii”, a declarat Ilie Florea.  El spune că societatea a intrat în insolvenţă tocmai din dorinţa de a o redresa, mai ales că între timp ratele în bănci au crescut foarte mult, iar recesiunea financiară a lovit şi în societăţile partenere, care şi-au tăiat fondurile de deplasări, ori de traininguri. „Din fericire, în ultima perioadă am început să ne redresăm activitatea, pe banii noştri, şi sperăm să salvăm, totuşi, complexul turistic”, a mai spus Ilie Florea.

Case de vacanţă scoase la vânzare
Recesiunea loveşte, în continuare, şi turismul montan. Mai multe cabane mici sau case de vacanţă din Parâng sau Straja sunt scoase la vânzare, dar cumpărătorii se lasă aşteptaţi. În Parâng sunt cel puţin 10 case de vacanţă pe care proprietarii le oferă doritorilor, iar preţurile sunt în scădere. O casă de vacanţă se vinde acum chiar şi cu 40.000 de euro, deşi în anii trecuţi preţul nu scădea sub 70-80.000 de euro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura