Crişcior: un an cu provocări investiţionale

Magdalena Şerban

La Crişcior s-a stabilit acordarea unei reduceri de cinci la sută până în 31 martie la plata integrală a taxelor şi impozitelor locale pentru 2021. Cât despre alocările bugetare ce se lasă aşteptate, primarul Ovidiu Furdui (foto) speră să fie suficiente, încât să poată fi asigurate cofinanţările şi cheltuielile neeli­gibile din cadrul multitudinii de proiecte investiţionale câştigate pe axă europeană şi guvernamentală.
„Vreau să anunţ că, deocamdată, cetăţenii pot plăti impozitele direct la primărie, cu cash sau card, dar urmează să ne mutăm acti­vitatea temporar, până vom finaliza lucrările de modernizare a sediului administrativ, de­marate prin Programul Naţional de Dezvol­tare Locală. Pe lângă reabilitare, urmează să fie făcută şi o mansardare, deci extindere. Încă nu ştim dacă vom apela la spaţiul de la liceu sau la Centrul de Informare Turistică. Însă vom da de ştire unde putem fi găsiţi. Tre­buie îmbunăţăţite condiţiile de funcţionare, atât pentru angajaţi, cât şi pentru toată lumea care ne calcă pragul. De la alocări, am pretenţii decente. Suntem o comună mare, iar priorităţile şi necesităţile sunt în concor­danţă. Orice pas spre noi demersuri de mo­der­nizare înseamnă studii de fezabilitate şi proiecte, deci bani. Nu obţinem venituri din închirieri de păşune sau exploatare de fond forestier, aşa că ne bazăm mult pe încasarea dărilor. Persoanele fizice au onorat obligaţiile fiscale pentru 2020 în cea mai mare parte, în situaţia celor juridice existând unele dificul­tăţi. Pandemia şi contextul economic actual îşi spun cuvântul. Anual, din impozite se strâng circa 750.000 de lei la bugetul comu­nal. Există şi exemple negative, restanţieri care pun probleme, dar mergem pe principiul că vom recupera şi aceste creanţe ”, a arătat primarul comunei Crişcior.
Pe de altă parte, plata indemnizaţiilor şi a salariilor aferente persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora este la zi. ,, Nu au ajuns fondurile şi pentru contribuţii, dar salariile lor sunt achitate inclusiv pe decembrie. Am pus cotă parte de la noi, din visteria proprie, ca să fie bine. Pentru 2021 sunt multe de început, continuat şi finalizat, printre ele amintind de proiectul de introducere a gazului metan, pen­tru care am realizat o asociere cu comu­nele Dobra şi Ilia. Documentaţia a fost de­pusă şi aşteptăm să-şi urmeze cursul. Bine­înţeles, sunt mult mai multe obiective pentru care ne-am zbătut să obţinem finanţare, de la o nouă sală de sport şi până la teren de sport (ambele prin Compania Naţională de Investiţii – CNI) etc”, a mai afirmat alesul local.
De amintit că în trecut, primarul Ovidiu Furdui a fost premiat pentru atragerea de fon­duri europene, comuna fiind considerată una dintre campioanele de pe acest segment. La Crişcior au fost investite în ultimii ani câteva zeci de milioane de euro.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare