Crişcior: pe cont propriu, ca întotdeauna

Magdalena Şerban

Nu doar lunile de pandemie par a fi o provocare majoră pentru primăriile hunedorene, cât mai ales banii ce se află la mare căutare, mai cu seamă pentru demararea ori finalizarea programelor investiţionale câştigate cu greu de la Uniunea Europeană. Administraţia publică din Crişcior a schimbat calculele din mers, 2020 nefiind uşor de previzionat până la final.

Covid -19 a dictat
„Am achiziţionat măşti pentru populaţie de mai bine de trei săptămâni şi am oferit câte două bucăţi de familie. Am considerat că măcar aşa putem ajuta, cât de puţin, cetăţenii. Oricum, şi dacă ajung la primărie şi nu au mască, le dăm noi. Le-am mai pus la dispoziţie declaraţii pe propria răspundere privind libera circulaţie, lumea neavând posibilităţi, în mare parte, să le xeroxeze sau să le imprime. Am făcut şi facem acţiuni de dezinfecţie pe domeniul public, deci per total, pandemia ne-a obligat ca pentru a instaura măsurile sanitare de siguranţă să cheltuim bani de la buget. Şi de unde puteam tăia decât de la investiţii?! Ţinând cont că de 15 ani nu am organizat Zilele Comunei, preferând ca fondurile să le direcţionăm către cofinanţări de proiecte europene (mereu au fost investiţii pe rol), nu am avut altă sursă pentru a susţine necesarul financiar aferent situaţiei de urgenţă/alertă“, susţine Ovidiu Furdui (foto), primarul comunei Crişcior.
Ceea ce-l necăjeşte este că alocările primite pentru plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap nu sunt suficiente nici măcar până la jumătatea anului, fiind nevoit să acopere totul din visteria proprie (120 de dosare la ora actuală, adică un total de circa 3.500.000 de lei pe an, mai exact dublul salariilor din primărie). „În 2019, abia după două rectificări bugetare pot zice că am primit banii necesari la capitolul amintit. În anul acesta, pentru a fi acoperiţi până la 31 decembrie, ar mai fi nevoie de 1.600.000 de lei. E complicat, deoarece am pus de la noi în jur la 400.000-500.000 de lei şi am tăiat de la investiţii. Dar trebuie cofinanţate proiectele europene aflate în derulare, iar Consiliul Judeţean Hunedoara ne-a dat doar 100.000 de lei. Noi, comuna cea mai mare şi cu 10 programe investiţionale la activ, am fost echivalaţi cu comune mici şi fără proiecte. Aşa că ne interesează cum ne descurcăm. Ne-a afectat şi trimiterea adeverinţelor către APIA în format electronic, până acum oamenii plătindu-şi taxele şi impozitele atunci când veneau la primărie pentru a solicita documentaţia agricolă. Nu era lege sau regulă, dar cetăţenii considerau că în acest mod se scăpau de dările la stat. Ca o concluzie, este un an atipic, peste care ne dorim să trecem cu bine şi să vedem implementate lucrările la timp, nu să le împiedicăm din lipsa cofinanţărilor“, a încheiat primarul.

One thought on “Crişcior: pe cont propriu, ca întotdeauna

  • 21 mai 2020 la 8:23
    Legătură permanentă

    Locuiesc in Comuna Criscior.In zona Comunei candva a functionat Societatea MICA BARZA era eficienta si performanta.Avea mina de aur ,poate cea mai mare din Europa cu uzina de preparare si uzina electrica cu carbunele de la Tebea,scoala cu cantina si internat,dispensar cu medici buni,Club cu cinematograf,fanfara,dansuri populare,taraf,locuinte pentru angajati,paduri,etc.Trebuie ca autoritatile locale sa reconsidere aceste bogatii uriase si a fi reconstruite cu trhnologii moderne in colaborare cu germanii,americanii,japonezii ,etc.Aurul a ajuns la preturi uriase pe piata internationala si doar se deschid aceste mine din zona vom putea da tinerilor locuri de munca bine platite sa nu mai plece afara.Nu putem sta/trai la infinit sa ne pice para in gura si din imprumuturi pentru salarii si pensii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.