Corupţie la nivel înalt în atletismul mondial

Fostul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), senegalezul Lamine Diack (foto) este judecat împreună cu fiul său Papa Massata Diack, pentru participarea la un sistem de corupţie menit să-i protejeze pe atleţii ruşi dopaţi, iar procesul celor doi a început la Paris.

Lamine Diack, acum în vârstă de 87 de ani, a condus destinele atletismului mondial în perioada 1999-2015, riscă până la 10 ani de închisoare pentru corupţie activă şi pasivă, abuz de încredere şi spălare de bani în bandă organizată.
Pe lângă cei doi, în cadrul procesului de la Paris mai sunt judecate alte patru persoane, între care fostul preşedinte al Federaţiei ruse de atletism, Valentin Balahnitcev, şi fostul antrenor naţional al fondiştilor ruşi, Aleksei Melnikov, vizaţi de mandate internaţionale.
Procurorii francezi susţin că Lamine Diack ar fi solicitat 3,45 milioane euro din partea atleţilor suspectaţi de dopaj, pentru a acoperi acuzaţiile şi a le permite acestora să concureze în continuare, inclusiv la Jocurile Olimpice 2012 de la Londra.
Într-un alt caz separat, Lamine Diack este cercetat în Franţa pentru o presupusă luare de mită legată de atribuirea Jocurilor Olimpice de la Tokyo şi a Campionatelor Mondiale de atletism. (N. Gavrea)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.