Actualitate

Corneliu Birtok-Bãneasã ia aur şi la Geneva

Nicolle Ebner

Intrat deja în atenţia specialiştilor internaţionali, după numeroasele medalii de aur şi argint obţinute la saloanele internaţionale de inventică, inventatorul devean Corneliu Birtok-Băneasă (foto) a câştigat, în acest an, medalia de aur la cel de-al 38-lea Salon Internaţional de Invenţii de la Geneva-Elveţia 2010. De data aceasta, cu un dispozitiv dinamic de transfer al aerului.

Dispozitiv dinamic „minune” de transfer al aerului

„Invenţia mea recompensată cu aur la Geneva se referă la un dispozitiv destinat transferului de aer din afara compartimentului motor pe filtrul de aer sport şi clasic, în vederea obţinerii unei curgeri laminare, concentrată, a fluxului de aer şi scăderii temperaturii acestuia, pentru o creştere a randamentului volumetric al motoarelor cu ardere internă. Printre avantajele care decurg în urma aplicării unui asemenea dispozitiv pot enumera arderile complete ale amestecului carburant, scăderea emisiilor poluante şi a consumului de combustibil”, a declarat Corneliu Birtok-Băneasă, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

Invenţia este implementată pe 20 de tipuri de autovehicule cu diferite motorizări, care sunt monitorizate de 36 de luni, măsurătorile fiind efectuate şi în Laboratorul de Motoare din cadrul Facultăţii de Inginerie Hunedoara, unde inventatorul devean este student. Invenţia deveanului a fost premiată cu Medalia de Aur la Salonul Internaţional INVENTIKA 2009, unde a mai obţinut şi Premiul Special al Asociaţiei Naţionale a Inventatorilor din Polonia, şi cu Medalia de Argint la Salonul Internaţional EUREKA Bruxelles 2009. În luna aprilie 2009, Corneliu Birtok-Băneasă se întorcea de la Salonul internaţional Geneva cu o medalie de argint, pentru invenţia „Filtru supraaspirant inversat”.

Anul acesta, aşa cum şi-a propus, nu a mai ratat aurul, ceea ce demonstrează că invenţiile tânărului devean în domeniul reducerii consumului de carburanţi şi a protejării mediului sunt recunoscute pe plan internaţional, la cel mai înalt nivel.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura