Corespondenţă de la Nicolae Gavrea, trimisul nostru special la Doha. China, campioană mondială la gimnastică masculin

S-au acordat primele seturi de medalii la cea de a 48-a ediţie a Campionatelor Mondiale de gimnastică, întreceri care se desfăşoară în Doha, capitala statului Qatar.

A fost programată luni după amiază, finala mondială pe echipe masculin, la care, în urma concursului de calificare, au fost prezente formaţiile din SUA, China, Japonia, Rusia, Brazilia, Marea Britanie, Olanda şi Elveţia, spectacolul din Aspire Academy Dome fiind garantat. Fără emoţii pentru noi, deoarece echipa naţională masculină (de altfel ca şi cea feminină) nu a prins finala de opt, am privit cu multă plăcere lupta pentru medaliile competiţiei mondiale.
Echipa Rusiei a plecat drept favorită după calificări, iar japonezii aveau atuul ediţiilor precedente când au câştigat aurul pe baza evoluţiilor fără greşeală a sportivilor din formaţie. Ei bine, anul acesta chinezii au fost de departe cei mai buni şi au câştigat la o diferenţă mică, medaliile de aur ale competiţiei.
De remarcat că doar doi sportivi au avut evoluţii la toate cele şase aparate de concurs: rusul Nikita Nagornyy şi americanul Samuel Mikulak. Echipa Chinei a totalizat 256.634 puncte, Rusia s-a clasat pe locul secund cu 256.585 puncte, iar medaliile de bronz au fost cucerite de Japonia cu 253.744 puncte. Pe următoarele locuri s-au clasat în ordine SUA, Marea Britanie, Elveţia, Brazilia şi Olanda.
Astăzi cu începere de la ora 16, ora din Qatar, este programat concursul finalei pe echipe la feminin la care se vor lupta pentru podiumul de premiere şi pentru medaliile ediţiei formaţiile din SUA, Rusia, Canada, China, Germania, Franţa, Brazilia şi Japonia. Marea absentă este echipa din Marea Britanie, care a scăpat la mustaţă calificarea în finală, ca urmare a unor ratări ale sportivelor din Regatul Unit. Cum am precizat şi ieri, echipa noastră a finalizat competiţia de la Doha pe locul 13, cu un total de 153.763 puncte. Graţie acestui rezultat, echipa feminină de gimnastică a României s-a calificat la Campionatul Mondial din 2019 şi păstrează astfel şanse de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
Ca urmare a rezultatelor înregistrate în concursul de calificare, doi sportivi din ţara noastră, Andrei Munteanu (de pe locul 19) şi Denisa Golgotă (de pe locul 17) s-au calificat pentru finala de la individual compus, întreceri care sunt programate astăzi pentru băieţi şi joi pentru fete, de la ora 16, ora statului Qatar.
Andreea Răducan, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică:
„Pot spune că a fost o evoluţie bună a fetelor noastre, mai ales prin prisma faptului că au avut un concurs fără ratări. E deja un prim pas extrem de important în reconstrucţia echipei noastre şi a moralului fetelor din echipă. Sunt extrem de bucuroasă că au reuşit să se mobilizeze, să nu rateze. Sunt multe lucruri de pus la punct, dar cred că pentru această etapă în care ne aflăm, este valabil şi pentru fete şi pentru băieţi, rezultatul este important pentru anul de antrenamente care vine până la participarea la ediţia de anul viitor a mondialelor de la Stuttgart. Apoi şi pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Cred că una dintre problemele principale din ultimii ani a echipei noastre a fost moralul, lipsa de încredere, faptul că nici fetele nu mai credeau că pot evolua fără greşeală. Sigur, exerciţiile fetelor la această oră nu sunt cele mai competitive, dar sunt sigură că vor face în curând mai bine. Totul trebuie luat pas cu pas”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.