Coplata, practicată şi în 2017 la sanatoriul din Brad

10 ianuarie 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Comunitate

Potrivit normelor legale în vigoare, sistemul de coplată se practică şi în 2017. Deşi banii aduşi la buget nu sunt nici pe departe mulţi, unităţile medicale se supun regulilor, continuând să încaseze o sumă unică, cuprinsă între 5 şi 10 lei, la externarea pacientului.
„În cazul nostru, suma stabilită şi care rămâne valabilă şi în anul curent este de 5 lei pe pacient externat. Bineînţeles, respectăm segmentele de bolnavi care beneficiază de scutire de la această taxă, aşa cum prevede legea. Anul trecut s-a cumulat la capitolul coplată suma de 4.905 lei din care s-au achiziţionat materiale sanitare. Nu sunt bani mulţi, dar reprezintă un venit”, a precizat Marcel Iosif Cârjea (foto), managerul interimar al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.
De amintit că potrivit legii, sunt scutiţi de la plată copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani (dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni); ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună; femeile însărcinate şi lăuzele care nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară. Toţi cei în cauză trebuie să facă dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente care să ateste că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi/sau, după caz, cu declaraţie pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri. (M. Şerban)

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. FLORIN spune:

    cita vorbaraie inutila pentru 5 lei amariti, mai bine taceati din gura.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Lemnul de foc, subiect de analiză pentru primarul din Blăjeni

Primarul din Blăjeni speră ca începând cu 2017, lucrurile să nu rămână la fel ca şi până acum în ce...

Centrele pentru persoanele fără adăpost, deschise în permanenţă

Temperaturile scăzute de afară au determinat autorităţile locale din municipiile Hunedoara şi Deva să dispună măsuri speciale pentru ajutorarea persoanelor...

CE MÂNCĂM DUPĂ SĂRBĂTORI? (II)

Ideal ar fi, ca după sărbători, prânzul să cuprindă neapărat o ciorbă caldă, iar aceasta să fie preparată cu borş.

Închide