Politica si administratie

Copii abuzaţi sau copilării furate

În România, din păcate, mai există abu­zuri asupra copiilor instituționa­li­zați. În mai multe rânduri presa a ară­tat că angajați din Protecția co­pilului au abuzat sexual minori sau persoane cu dizabilități internate în instituții ale statului, iar în unele centre, copiii au fost supuși abuzu­rilor sexuale, violen­ței fizice și unor tratamente degra­dan­te din partea colegilor sau personalului.

O comisie nouă
„Din acest motiv, în Senatul României, a fost înființată recent Co­misia de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva mi­norilor din serviciile de tip rezidențial, aflate în subordinea Direcțiilor Ge­ne­rale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Între parlamentarii care fac parte din această comisie am fost desemnată și eu. Scopul comisiei este acela de a îmbunătăți legislația privind abuzurile împotriva copiilor, de a monitoriza finalizarea proceselor intentate abuzatorilor, dar și situațiile de abuz trecute sub tăcere din cen­trele rezidențiale, precum și creș­terea nivelului de informare în rândul populației asupra necesității impli­cării în prevenirea și combaterea aces­tui tip de abuz. În cadrul Comisiei de anchetă, copiii abuzaţi şi copi­lă­riile furate au devenit teme prioritare pe masa de lucru a parlamentarilor, dezbătute cu reprezentanți ai unor im­portante instituții ale statului, cum ar fi Avocatul Poporului, Avocatul Co­pilului, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopției, Ins­pec­toratul General al Poliției Române, Cancelaria Primului Ministru, precum și reprezentanți ai UNICEF, ai Organi­za­ției Salvați Copiii și ai Asociației Telefonul Copiilor”, susține senatoa­rea PNL Lucica Muntean (foto).

Dacă sunt compatibili
„Materialele la care am am avut acces și informațiile furnizate de invitați ne-au ajutat să înțelegem cum putem interveni ca legiuitori pentru a preveni situațiile de abuz împotriva copiilor, pentru a putea îmbunătăți calitatea serviciilor de consiliere din centrele rezidențiale și pentru a de­termina martorii unui abuz să-și asume semnalarea suspiciunii sau situației de violență asupra copilului, prin creșterea gradului de conștien­tizare a efectelor negative ale abu­zului sexual asupra copiilor.
În perioada care urmează se va stabili un calendar al vizitelor noastre în centrele rezidențiale din țară, unde vom putea lua contact direct cu copiii, pentru a observa cum sunt îngrijiți și protejați din punct de vedere fizic, psihic și emoțional, dar și cu angajații care vin în contact direct sau indirect cu ei. În privința angajaților vom fi in­teresați să analizăm dacă pregătirea lor profesională și formarea lor con­tinuă, axată pe dobândirea de com­petențe în domeniul siguranței co­pilului, sunt compatibile cu cerințele actuale și cu nevoile fiecărui minor în parte, dar și dacă beneficiază de infor­mațiile necesare privind preven­ția și combaterea abuzurilor sexuale și de orice fel. Deoarece grija pentru copii este una din preocupările mele permanente în Senatul României, mă voi implica în toate activitățile acestei comisii și, mai mult, le voi extinde la nivelul județului Hunedoara, asfel încât să participăm cu toții la lupta îm­potriva abuzurilor care aduc grave atin­geri minorilor, răpindu-le copilăria”, a declarat Lucica Muntean.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura