Controale ale ITM la firme cu peste 20 de salariaţi

03 constrcutiiMaximilian Gânju

Inspectorii de muncă au urmărit respectarea Legii dialogului social şi a Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Controalele au avut un caracter de informare şi nu s-au lăsat cu amenzi pentru angajatori.
Acţiunile de control au avut loc la finele lunii trecute, iar inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au vizat verificarea respectării de către angajatori a prevederilor Legii 62/2001, legea dialogului social. Conform prevederilor acestei legi, angajatorii (autorităţi şi instituţii publice, precum şi persoane juridice care au mai mult de 20 de salariaţi) au obligaţia de a iniţia negocierea contractelor colective de muncă.
Au fost controlaţi în perioada amintită un număr de 30 de angajatori, din aceştia, 18 nu au iniţiat negocierea contractelor colective (din care patru instituţii şi autorităţi). „Nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, rolul controalelor fiind acela de a atrage atenţia angajatorilor asupra prevederilor legislative referitoare la contractele colective de muncă şi a răspunde astfel sesizărilor şi doleanţelor organizaţiilor sindicale adresate Inspecţiei Muncii Bucureşti.
A fost dispusă o măsură unui angajator referitor la începerea negocierii cu sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor a contractului colectiv de muncă la nivel de unitate”, a precizat Sorin Gabriel Istrate, consilier comunicare şi relaţii publice din cadrul ITM Hunedoara. Totodată, în cadrul campaniei au fost controlaţi 14 angajatori cu peste 50 de salariaţi care, conform legii, ar trebui să încadreze în muncă şi persoane cu handicap sau să achite o taxă lunară. Din cei 14 angajatori controlaţi, şapte aveau încadrate în baza unor contracte individuale de muncă persoane cu handicap, patru plăteau lunar sumele datorate conform legii, iar un angajator achiziţiona produse şi servicii de la unităţi protejate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare