www.mesagerulhunedorean.ro

Consiliul Judeţean, pregătit pentru următorul exerciţiu financiar european

02 ADR Vest 1Oana Mihnea

Pe următorul exerciţiu financiar european, 2014-2020, Regiunea de Vest, din care face parte şi judeţul Hunedoara alături de Timiş, Arad şi Caraş-Severin, va beneficia de un buget cu 60 la sută mai mare faţă de cel anterior. Administraţia judeţeană este deja pregătită şi pune pe primul plan modernizarea drumurilor pe care le administrează.

Mai mulţi bani
Dacă pentru exerciţiul financiar 2007-2013, bugetul pentru ADR Vest a fost de 412 milioane de euro, începând de anul viitor, acesta va ajunge la 710 milioane euro. Judeţul nostru este deja pregătit pentru implementarea noului exerciţiu financiar. „Se lucrează de aproximativ doi ani de zile la pregătirea documentaţiei pentru drumurile pe care le vom moderniza. Acum, doar ne adaptăm la legislaţia apărută ulterior. Sunt convins că la mijlocul lunii ianuarie, dacă avem încuviinţarea ADR-ului, vom demara procedurile de achiziţie pentru ambele drumuri pe care vrem să le modernizăm. Este vorba despre culoarul Mureş Nord şi drumul judeţean Hunedoara-Călan. Mai avem în vedere proiecte cu finanţare europeană pe creşterea competitivităţii economice, dar în rest, toate axele sunt aplicabile organismelor locale. CJ poate accesa fonduri doar pe POR sau POS-CCE“, a precizat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. O altă noutate este aceea că banii pentru reabilitarea drumurilor judeţene vor fi împărţiţi în mod egal între cele patru judeţe, fără să se mai ţină cont de criteriile de până acum. De asemenea, se doreşte şi reducerea mecanismului birocratic prin depunerea actelor în sistem electronic. „Beneficiarul va încărca singur documentele, urmând ca validarea să o facem noi şi toată cumunicarea să se facă prin acest sistem electronic, fără a mai folosi foarte multe hârtii“, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Nu sunt probleme la noi în judeţ
În ceea ce priveşte exerciţiul financiar trecut, rata de absorbţie a fondurilor europene pe Regiunea Vest a fost la începutul lunii decembrie de 72 la sută, iar până la sfârşitul anului poate ajunge până la 77 la sută. „Sunt multe autorităţi care nu au venit până acum cu cererea de rambursare şi au plătit din banii lor. Mai au timp până la 31 decembrie să vină cu ele, acestea putând fi procesate până în luna februarie a anului următor“, a adăugat Sorin Maxim, directorul ADR Vest. Totodată, anumite proiecte s-au împiedicat pe parcurs, nu au mai generat absorbţie şi s-au pierdut aproximativ 80 milioane euro. În judeţul nostru, proiectele pe fonduri europene merg foarte bine, toate sunt finalizate, cu excepţia DJ 705 A Costeşti-Sarmizegetusa Regia, pentru care constructorul a cerut prelungirea contractului, cerere care urmează să fie analizată de Consiliul Judeţean.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.